Spring naar de content

Smelten ijskap gaat sneller dan gedacht, maar langzamer dan Al Gore voorspelde

Zeven jaar geleden deed Al Gore een voorspelling. In 2014 zou er op aarde geen ijskap meer over zijn. Deze ‘ongemakkelijke waarheid’ heeft de beste man geen windeieren gelegd. Overal ter wereld werd hij uitgenodigd om lezingen te geven, en ook de bijbehorende documentaire deed de kassa flink rinkelen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Paul Geraedts

Maar inmiddels is het 2014 en ligt er nog steeds ijs op onze polen. Van een volledige meltdown is dus nog geen sprake. In dat opzicht heeft Al Gore dus ongelijk gekregen, en gelukkig maar. Maar er is zeker iets aan de hand op onze Noord- en Zuidpool. Nieuwe satellietbeelden laten dat duidelijk zien.

Wetenschappers aan het Duitse Alfred-Wegener-Institut gebruikten satellietfoto’s om hoogtes, en belangrijker nog, hoogteveranderingen in het ijs van zowel Groenland als Antarctica in beeld te brengen. De uitkomsten van het drie jaar durende onderzoek zijn gepubliceerd op de wetenschappelijke website The Cryosphere

De beelden laten zien dat er wel degelijk sprake is van een afname van de ijsmassa.  Overigens vindt het smelten van de ijskap voor zo’n 75 procent plaats op Groenland, het overige kwart verdwijnt op Antarctica.

groenland
Hoogteverschillen in het Groenlandse ijs over de periode 2011-2014 in meters per jaar.              Bron: The Cryosphere

In totaal smelt er volgens de wetenschappers zo’n 500 kubieke kilometer ijs per jaar. Het onderzoek is bijna geheel gebaseerd op metingen van de satelliet Cryosat-2, die in 2010 speciaal voor dit doel werd gelanceerd. Door middel van laserpulsen kan de satelliet de dikte van de ijskappen tot op 1,3 centimeter nauwkeurig meten.

antarctica
Hoogteverschillen in het Antarctische ijs over de periode 2011-2014, in meters per jaar.                       Bron: The Cryosphere

Het onderzoek bewijst dat het ijs onrustbarend snel smelt, zegt Angelika Humbert, een van de schrijvers van het rapport, in de Britse krant The Guardian. “Sinds 2009 is het smelten van de ijskap op Groenland toegenomen met een factor twee, en in delen van West-Antarctica zelfs met een factor drie. Maar op de Zuidpool ligt het probleem wat complexer, omdat de ijskap daar, vooral in het oosten, nog iets toeneemt.”

Het volledige rapport kunt u hier bekijken.

Onderwerpen