Spring naar de content

Zo kwamen hackers waarschijnlijk de iCloud van beroemdheden in

Of u ze nu gezien heeft of niet: de naaktfoto’s van beroemdheden die op internet werden gezet zijn het gesprek van de dag. Uiteraard met een hoop verontwaardiging en niet allemaal even relevante discussies tot gevolg. De grote vraag is: hoe konden hackers de foto’s uit de iCloud van de celebs ontfutselen?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Paul Geraedts

Uiteraard werd onmiddellijk de veiligheid van Apple’s iCloud-dienst in twijfel getrokken, en het bedrijf stelde prompt een onderzoek in. Het lijkt er inmiddels op dat de Find my iPhone-functie een sleutelrol heeft gespeeld bij de fotodiefstal. Volgens diverse tech-websites kan met dit programma (te downloaden via software- website Github) een aanval met tal van mogelijke wachtwoordcombinaties in gang gezet worden. Dit digitale schot hagel kan in theorie doorgaan tot het wachtwoord gevonden is, omdat Apple geen limiet stelt aan het aantal pogingen om een wachtwoord in te toetsen.

Na het onderzoek, dat veertig uur in beslag nam, liet Apple weten dat er niets mis is met de beveiliging van iCloud en andere diensten. Er is vooralsnog geen aanleiding om te denken dat er een lek in het systeem zit. Volgens Apple zijn de hackers ‘zeer gericht’ te werk gegaan en hadden de slachtoffers gewoon slechte wachtwoorden.

Wel heeft Apple er meteen voor gezorgd dat het niet meer mogelijk is om via een oneindig aantal pogingen een wachtwoord te raden. Verder geeft het bedrijf gebruikers het advies voortaan een zogeheten tweestappenverificatie te gebruiken. Dit werkt met een wachtwoord én een code die u naar uw telefoon gestuurd krijgt.

Op die manier kan geen enkele snoodaard meer uw telefoon binnendringen, zelfs al is het wachtwoord of het antwoord op uw geheime vraag (meisjesnaam moeder, straat waarin u opgroeide) bekend. Uiteraard is het ontfutselen en openbaar maken van uw eventuele pikante kiekjes niet direct een topprioriteit voor hackers, maar het hacken van uw accounts kan ontzettend vervelende gevolgen hebben. Een dubbele verificatie en een iets moeilijker wachtwoord is dus zeker ook voor u, iets minder beroemd persoon, geen overbodige luxe.

Onderwerpen