Spring naar de content

TV-programma ‘The Undateables’ stuurt kandidaat op date met acteur

MET UPDATES – Het is een van de meest hartverwarmende televisieprogramma’s van Nederland: The Undateables. Elke aflevering worden drie jongeren met een beperking gekoppeld aan een date, in de hoop dat ook zij De Ware eindelijk eens zullen treffen. Maar zijn alle dates wel even oprecht als ze lijken?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nick Muller

Woensdagavond 3 september, een nieuw seizoen van The Undateables gaat van start. In de eerste aflevering volgen we onder andere Denise: een vlotte, 27-jarige meid die door een groeistoornis slechts 1.30 meter lang is. Daten is voor haar, net als voor de andere kandidaten, niet makkelijk. Door haar geringe lengte durft ze nooit op jongens af te stappen, bang dat ze – zoals wel vaker is gebeurd – wordt uitgelachen en weggestuurd.

Gelukkig is daar het programma The Undateables. Wat haar in geen jaren is gelukt, is de datingconsulent binnen no time wél gelukt: het vinden van een geschikte date. Met wie ze op pad gaat weet ze niet, ze weet alleen dat hij om de nabij de twee meter lang is. “Maar ach, wat maakt lengte nu uit?”
Voor hun eerste date hebben ze afgesproken om te gaan picknicken. Na een uur wachten heeft hij nog niets van zich laten horen, en ook in de dagen daarna reageert hij niet meer op telefoontjes en mailtjes. “Dit helpt niet echt voor mijn zelfverzekerdheid,” verzucht Denise terwijl ze de picknickspullen weer inpakt en teleurgesteld naar huis vertrekt.

Maar dan is er al snel een tweede date. Een zekere Ricardo uit Helmond schijnt geïnteresseerd in haar te zijn, en een afspraakje is snel gemaakt. Ricardo is een vlotte jongen, ziet er goed uit én heeft een leuke babbel. Wel vindt hij het ‘moeilijk om op meisjes af te stappen’. Het wordt een gezellige avond, zo zien we in de beelden. Er wordt gedronken, gegeten, veel gelachen ook. “Ik zou wel verliefd op hem kunnen worden,” vertelt een blozende Denise na afloop voor de camera. Ricardo houdt het daarentegen liever ‘vriendschappelijk’.

Acteur
Tot zover is er niets aan de hand. Totdat HP/De Tijd in de smiezen krijgt dat Ricardo in het dagelijks leven acteur is. Ricardo heet voluit Ricardo Gerritsen en heeft zelfs een (zelf onderhouden?) Wikipedia-pagina.* En dat wekt argwaan. Ricardo is, heel anders dan hij in de televisie-uitzending te kennen geeft, helemaal niet zo schuchter. In de online encyclopedie valt onder meer te lezen dat hij kleine bijrolletjes heeft gehad in de film Gewoon Hans, de kindersoap SpangaS en in de BNN-serie Feuten. Maar daar weet BNN niets van, getuige dit antwoord op een tweet van een kijker:

BNN

Ook op de openbare facebookpagina van Ricardo Gerritsen is de uitzending onderwerp van gesprek. In de reacties onder het (inmiddels verwijderde) bericht blijkt dat hij het inderdaad was die op date ging met Denise, en wordt er vrij melig gereageerd op het afspraakje. Ook door Ricardo zelf.

Ricardo

ricardo 2Natuurlijk hebben wij Ricardo om een reactie gevraagd, maar die mag en kan niets zeggen omdat hij naar eigen zeggen ‘helaas een wurgcontract heeft moeten ondertekenen’. Bij BNN weten ze daar niets van. “Geen van de kandidaten ondertekent een contract, ook Ricardo niet. Geen idee wat hij hiermee bedoelt.”

Woordvoerster Marloes van Grotel legt uit hoe de dates worden gevonden. “We plaatsen op diverse kanalen oproepjes. We vragen niemand, ze geven zichzelf op. En ze krijgen er ook niet voor betaald. Als er iemand reageert op een kandidaat, dan voeren we eerst een paar voorgesprekken om te kijken of de intenties van de mogelijke date oprecht zijn. Natuurlijk wisten we van de achtergrond van Ricardo, maar we vonden hem oprecht geïnteresseerd in Denise. We hadden en hebben totaal niet het idee dat hij daar met verkeerde intenties zat.”
Is het van het programma wel een goed idee geweest om een kandidaat met een jongen op date te sturen die acteur is, gezien de commotie? “Ik vind dat je iemand niet mag weigeren vanwege zijn werk. Als de intenties goed zijn, moet je gewoon op date kunnen.”

UPDATE: *De Wikipedia-pagina van Ricardo Gerritsen is kort na publicatie van dit artikel door hemzelf offline gehaald.

UPDATE 17:00 uur: Weblog GlamOrama ontving een mail van de eerste date van Denise, een zekere Kevin (de jongen die verstek had laten gaan). Hij schetst een heel ander beeld dan BNN doet. Hij schrijft: “Ik ben door een castingdame van het bedrijf Zodiak Productions benaderd om mee te doen aan dit programma. Mij is verteld dat het om een dame met een lichamelijke beperking ging. Daarnaast zou ik een vergoeding ontvangen voor mijn tijd. Pas in een tweede telefoongesprek is mij verteld dat het om een dame van 1.30m ging; toen heb ik het verhaal afgekapt en verteld dat ik geen interesse had.”
BNN zou dus, als we Kevin moeten geloven, acteurs betalen om op date te gaan met mensen met een beperking. Wordt vervolgd.

UPDATE 05/09: BNN noemt het verhaal van Kevin “van A tot Z verzonnen.”

UPDATE 10/09:
Zodiak Nederland, de producent van het programma, vertelt voor eens en voor altijd hoe de vork in de steel zit. “We huren absoluut geen acteurs in.”

Onderwerpen