Spring naar de content

Reconstructie nazi-kerk verdeelt Duitsland

De Garnisonkirche in Potsdam werd door velen beschouwd als een ’symbool van het kwaad’. In deze kerk werd namelijk een nogal controversiële ceremonie gehouden: op 23 maart 1933, de ‘Dag van Potsdam’, werd Adolf Hitler hier officieel erkend door de Duitse bovenklasse. En dat gaf hem het laatste zetje om de volledige macht te grijpen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Carlijn Teeven

Dat het gebouw in 1945 deels (door de Royal Air Force), en in 1968 volledig (door Oost-Duitse communisten) werd verwoest, werd derhalve niet als iets treurigs beschouwd door de Duitse goegemeente. Toch zijn er nu serieuze plannen om de kerk volledig te reconstrueren.

Bach aan het orgel
De kwestie verdeelt Duitsland. Terwijl de geschiedenis voor de ene groep nog veel te gevoelig ligt, lijkt de andere groep vooral de schoonheid van de kerk te willen benadrukken. Het gebouw roept namelijk ook mooiere associaties op dan alleen die met de Tweede Wereldoorlog. Zo zat in de kerk de parochie van de Pruisische koninklijke familie, speelde Bach er ooit op het orgel en ligt onder andere de Pruisische koning Frederik de Grote er begraven. De bijzondere barokke stijl van het gebouw werd breed bewonderd.

Volgens professor Wolfgang Huber, voormalig bisschop van Berlijn-Brandenburg en voorzitter van de vereniging die zich inzet voor de reconstructie van de kerk, zou een herbouw juist een overwinning zijn op de vernietigers. “De plek leeglaten zou een overwinning betekenen voor Josef Goebbels, die de Dag van Potsdam organiseerde, en voor Walter Ulbricht [in 1968 leider van de communisten in de DDR]”, verklaart hij tegenover de BBC.

Ondanks de storm aan kritiek, lijkt het plan voor de reconstructie toch te worden doorgezet. Er wordt momenteel geld ingezameld, en de eerste stenen voor de fundering zijn al gelegd. Ook bondskanselier Angela Merkel liet weten achter het plan voor de herbouw te staan.