Spring naar de content

Voorkennis of manipulatie aandeel ING en AEX?

De afgelopen beursweek was een heel cruciale voor aanhangers van technische analyse. Tot nu stond de jaartop van de AEX op 422,8, precies onder het zeer belangrijke niveau 423. Waarom is die 423 zo belangrijk? (Waarschuwing: het wordt even een beetje saai maar bijt u door, het is de moeite waard.)

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

In de technische analyse wordt veel gewerkt met Fibonacci-getallen, er wordt vanuit gegaan dat bewegingen omhoog of omlaag heel vaak voorspelbaar zijn aan de hand van wat een Italiaanse geleerde al in de 13 eeuw bedacht.

Op 9 maart 2009 bodemde de AEX op 194,99 na een top te hebben geplaatst op 13 juli 2007 op 563,98. Een veel voorkomende tegenreactie op zo’n daling stopt volgens de leer van Fibonacci bij een correctie van 61,8 procent van die voorgaande daling. Voor de AEX betekent dat een niveau van 423.

Een ander belangrijk middel dat technisch analisten gebruiken is de zogenaamde dalende toppenlijn. Trek een lijn van het hoogste punt (dat was in het jaar 2000 een AEX op 701) langs de volgende lagere top (voor de AEX op 13 juli 2007 was dat 563,98) en als je daarbij ook de verstreken tijd extrapoleert gaf dat afgelopen beursweek een niveau van ca. 425.

Dat betekent dat volgens twee meerjarige benaderingen de AEX voor een cruciaal niveau stond. Hebben de ‘beren’ gelijk, dan zou de nu al jaren durende en ook in mijn ogen irrationele stijging van de AEX moeten stoppen in de zone 423 – 425. Hebben de ‘stieren’ gelijk, dan moet dat niveau doorbroken worden waarna een forse verdere stijging mag worden verwacht.

Hoewel de AEX vrijdag na het Schotse ‘nee’ flink hoger startte, viel de stijging toch wat tegen, er werd meer euforie verwacht. De AEX doorbrak intraday al snel de 423 en kwam tijdens de handelsdag een paar keer fractioneel boven de 425 maar viel in de middag toch weer terug. De zone 423 – 425 leek inderdaad als plafond te fungeren.

Het aandeel ING is – net als bijvoorbeeld Shell – een flink zwaargewicht in de AEX. Dat betekent dat als dit aandeel stijgt of daalt, dat de koers van de AEX flink doet meebewegen. Op één minuut voor 17:30 uur noteerde ING €11,43. Vervolgens begon om 17:30 precies de vijf minuten durende slotveiling waarin niemand meer kan handelen maar nog wel bied- en laatkoersen mogen worden ingegeven. Vervolgens wordt precies om 17:35 een laatste koers opgemaakt, de officiële slotkoers. Op die koers kan nog worden afgehandeld.

Die werd voor ING bepaald op €11,95: een sprong van ruim 4,5 procent in die laatste vijf minuten waarin maar één koers werd opgemaakt.

Het aandeel ING heeft binnen de AEX een weging van 11,53 procent en steeg vrijdag in totaal 5,75 procent, het leeuwendeel daarvan in de slotveiling.

Daarmee werd de AEX in één klap 0,66 procent hoger gezet. Zou dat niet zijn gebeurd, dan zou de AEX niet op 425,74 maar op 422,94 zijn gesloten: inderdaad precies onder de 423 en 425.

Met dit slot, dat vanwege de vrijdag er niet alleen op dagbasis staat maar ook – en dat is voor technisch analisten en hun systemen nog veel belangrijker ook op weekbasis, staan nu heel veel systemen op ‘kopen’. Daar houd ik als belegger rekening mee, maar ik hou er vooral ook rekening mee dat heel veel beleggers op het verkeerde been zullen worden gezet met een zogenaamde false move.

Het gedrag van het aandeel ING kan maar drie dingen betekenen:

* Iemand met de in het vak zo gevreesde dikke vingers heeft in de slotveiling een fout gemaakt en foutief een veel hogere ‘bied’ ingelegd. Dat lijkt onwaarschijnlijk maar kan niet worden uitgesloten.

* Iemand heeft bewust nagestreefd wat hierboven wordt beschreven: twee cruciale technische niveaus doorbreken met een ‘rotgeintje’.

* Iemand heeft voorkennis en binnenkort volgt er een overnamebod op ING.

Als AFM zou ik dit weekend maar eens doorwerken, er is werk aan de winkel.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, ASML, DSM, Heineken, Philips, SBM, Shell en Unilever en is Long in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr. Doom op Twitter.

 

Onderwerpen