Spring naar de content

Nederlanders koersen niet attent bij WK wielrennen

Michal Kwiatkowski heeft zondag bij de WK wielrennen in Ponferrada (Spanje) de wereldtitel op de weg veroverd. De 24-jarige Pool bleef net buiten bereik van een eerste achtervolgende groep waarvan de Australiër Simon Gerrans de sprint won. De Spanjaard Alejandro Valverde werd derde.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

De strijd brandde los in de slotronde waaraan vier koplopers met een voorsprong van 36 seconden begonnen: de Italiaan Alessandro De Marchi, de Fransman Cyril Gautier, de Deen Michael Valgren Andersen en de Wit-Rus Vasil Kirijenka. Kwiatkowski maakte de sprong naar het viertal, kwam alleen voorop op de laatste klim en kreeg een select groepje achter zich aan met onder anderen de Belgen Philippe Gilbert en ‘verliezer-terwijl-hij-had-kunnen-winnen’ Greg van Avermaet, Gerrans en Valverde. De Nederlanders Bauke Mollema en Tom Dumoulin konden in dat geweld niet mee en eindigden respectievelijk als 18e en 22e.

De Polen waren al vroeg in de koers actief toen een viertal renners meer dan 10 minuten voorsprong nam. Van hen bleef de Colombiaan Carlos Quintero het langst voorop maar toen de Italianen de wedstrijd in handen leken te nemen was hij snel gezien. In een eerste groep van zes die voorop raakte waren Fabio Aru en Giovanni Visconti vertegenwoordigd. Visconti bleef voorop maar kreeg drie ronden voor het einde weer een ander gezelschap mee. Overeenkomst was dat opnieuw de Nederlanders ontbraken.

De Duitser Tony Martin probeerde het enige tijd alleen voorop. In de voorlaatste ronde was het de groep-De Marchi, opnieuw zonder een Oranjerenner, die vooruit reed tot de ‘grote mannen’ zich eindelijk meldden. Achter de ontketende Kwiatkowski offerde Gilbert zich op voor Van Avermaet maar de sterke Pool van Omega Pharma-QuickStep bleef buiten bereik en boekte in Ponferrada de grootste overwinning uit zijn nog prille loopbaan.

Nederlanders
De Nederlanders stelden teleur in Spanje, beaamde ook Tom Dumoulin: “We hebben een heel slechte koers gereden”, oordeelde de Limburger die als 22e eindigde bij de NOS. “We zaten nergens mee. Bauke (Mollema) en ik moesten wachten tot de laatste ronde maar op de steile klim kwamen we net tekort.”

Bij geen enkele ontsnapping was een Nederlandse renner betrokken. Dumoulin: “We zijn onzichtbaar geweest. We hebben niet attent gekoerst. En dan missen Bauke en ik aan het einde ook de benen.”

Volgens Mollema was het ‘een zware koers’. “Er werd heel hard gereden en door de regen was het nog lastiger. Ik mikte op het laatste klimmetje. Er was een groepje weg en ik kwam als eerste na dat groepje boven. Het was balen, het zat er net niet in”, vertelde Mollema aan de NOS.

Mollema reed ook nog lek in de finale. Wilco Kelderman stond zijn wiel af, terwijl Wout Poels de Groninger nog even terugbracht naar de groep. Mollema: ,,Daarmee was hun rol wel uitgespeeld. Ik vind wel dat de jongens goed gewerkt hebben om mij en Tom (Dumoulin) voorin te houden.”

De uitslag van het WK wielrennen 2014 in Ponferrada:

01. Michal Kwiatkowski (Polen)
02. Simon Gerrans (Australië)
03. Alejandro Valverde (Spanje)
04. Matti Breschel (Denemarken)
05. Greg van Avermaet (België)
06. Tony Gallopin (Frankrijk)
07. Philippe Gilbert (België)
08. Alexander Kristoff (Noorwegen)
09. John Degenkolb (Duitsland)
10. Nacer Bouhanni (France)
11. Fabian Cancellara (Zwitserland)
12. Ben Swift (Groot-Brittannië)
13. Sonny Colbrelli (Italië)
14. Michael Matthews (Australië)
15. Ramunas Navadauskas (Letland)
16. Daryl Impey (Zuid-Afrika)
17. Maciej Paterski (Polen)
18. Bauke Mollema (Nederland)
19. Warren Barguil (Frankrijk)
20. Michael Valgren Andersen (Denemarken)
21. Daniele Bennati (Italië)
22. Tom Dumoulin (Nederland)
23. Rui Costa (Portugal)
24. Ion Izagirre (Spanje)
25. Brent Bookwalter (Verenigde Staten)