Spring naar de content

WRR slaat alarm: overheid moet ingrijpen om ongezond eten te weren

‘De productie en consumptie in Nederland dragen bij aan de mondiale ecologische problemen’ en zuivel en vlees hebben een ‘onevenredig grote ecologische impact’.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Bovenstaand statements komen niet van de milieulobby of een milieubewuste politieke partij, maar uit het rapport (pdfNaar een voedselbeleid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR), de vooraanstaande onafhankelijke denktank die de regering adviseert.

De WRR windt er geen doekjes om en stelt dat ongezond eetgedrag moet worden aangepakt. “Van elk e-nummer is vastgesteld hoeveel er in het voedsel mag zitten. Maar zodra het gaat om hoeveel zout, suiker of vet er in het voedsel mag zitten, is de overheid plotseling terughoudend.” De overheid moet niet huiverig zijn om in te grijpen in het consumptiepatroon, aldus Gerard de Vries van de WRR.

De afgelopen decennia is er al het een en ander gedaan om de ‘obesitas-epidimie’, zoals de WRR het noemt, te beteugelen. Zo zijn er verschillende convenanten gesloten met het bedrijfsleven, maar die zetten onvoldoende zoden aan de dijk. Vandaar dat ‘wetgeving zinvol is’.

Staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken), die de nota donderdag in ontvangst nam, spreekt van een ‘belangrijk rapport dat de juiste vragen stelt’. Wat dat betekent, zal binnenkort blijken. “Wij gaan er verder mee aan de slag en komen snel met een kabinetsreactie,” aldus de staatssecretaris.