Spring naar de content

HP/De Tijd 09: Generatie grenzeloos, alles over de jeugd van tegenwoordig

HP/De Tijd nummer 9 ligt met ingang van 8 oktober in de winkel. Een special over de jeugd van tegenwoordig, de generatie van onzekere prinsenkinderen, die alles mogen en kunnen, maar burgelijker lijken te zijn dan ooit. Koop hem in de winkel, of direct online met een euro korting.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

De toestand in de wereld
Van 1956 tot 1999 besprak G.B.J. Hiltermann, ooit eigenaar van de Haagse Post, voor de AVRO-radio de internationale politiek. Zijn hedendaagse evenknie Mr. G.H.B. Hiltermann treedt nu maandelijks in HP/De Tijd in zijn voetsporen.

In dit nummer gaat Hiltermann in op Prinsjesdag, Sinterklaas Koenders en het hanenproject van Jan Pronk.

Een huiveringwekkende les
Frits Huffnagel, tussen 2004 en 2010 VVD-wethouder in Amsterdam en Den Haag, schrijft over zijn herinneringen aan de moord op Theo van Gogh. “De organisatie van de lawaaidemonstratie op de Dam is geen fan van Rita Verdonk. Met als verzonnen argument dat de familie en de vriendengroep rondom Theo niet wil dat Verdonk spreekt en dat er te veel sprekers zouden zijn.”

Wat te doen als alles kan?
Jongeren groeien op met het gevoel dat ze unziek zijn en hun mogelijkheden onbegrensd. Prinsenkinderen zijn het, maar wel onzekere prinsenkinderen. “Je ziet ze onafgebroken studieswitchen, jobhoppen en lovehoppen.” Komt dat nog wel goed?

Generatieportret: Zondagskinderen
Ze lijken alles mee te hebben: ze zijn jong, mooi en ook nog eens ontzettend slim. Vijf studenten over hun jaloersmakende leven. “Ik kreeg twee keer een internationale modellencarrière aangeboden en ik zei twee keer nee. Ik heb een goed stel hersens en wil in mijn leven wel meer dan alleen maar mooi zijn.”


Dan maar vroeg naar bed…
Wie nu jong is, weet niet beter dan dat je voortdurend met alles en iedereen in contact staat via internet. Hoe is het om die digitale levensader af te sluiten? Kevin van Vliet zocht het uit en verhaalt erover.

 

 

‘Tegenwoordig heb je na een foute grap meteen beveiliging nodig’
Humor is van alle tijden. Maar verschilt het per generatie waar mensen om lachen? Een gesprek met cabaretier Erik van Muiswinkel, podiumbeest Bart Chabot en presentator Jack Spijkerman over de humor van vroeger en nu. “Neem nou LuckyTV. Ik vind het misselijk en fenomenaal tegelijk.”

 

Vroeger was het knokken
De hippies, provo’s, punkers en krakers moesten strijd leveren voor hun idealen. De generatie die nu jong is mag en kan alles, maar lijkt van de weeromstuit burgelijker dan ooit. “Het is de vraag of en hoe de jongste generatie zich in het bikkelharde economische en politieke klimaat gaat handhaven.”

‘Journalistiek is niet mijn hoogste doel’
Het hoeft allemaal niet zo hoogdravend, zegt hij. Met RTL Late Night wil hij de mensen gewoon een uurtje ontspanning bieden voor het slapen gaan. Is daar iets mis mee dan? Humerto Tan: “Ik weet wat ik waard ben.”

 

Zeg me, wat is het waard?
Het meeste wat de mensen meesjouwen in hun plastic tassen is troep. Toch hopen ze allemaal dat ze een schat bezitten. Een dagje op de set bij Nederlands populairste kunstprogramma Tussen Kunst & Kitsch, dat dertig jaar bestaat. “Geld is de peper en zout van de kunst.”

 

De culturele agenda van Huub van der Lubbe
Deze maand verschijnt na een adempauze van twee jaar weer een album van De Dijk. Waar luistert zanger Huub van der Lubbe zelf naar? Wat leest hij zoal? En houdt hij van kunst?

 


Brunswijk for president
In mei 2015 zijn er verkiezingen in Suriname. Oud-rebellenleider Ronnie Brunswijk neemt het op tegen president Desi Bouterse, zijn rivaal uit de Binnenlandse Oorlog in de jaren tachtig. Eén van zijn wapens: geld en cadeautjes.

 

Verder: Ilja Gort over Nederlandse wijnen, de ambities van Sywert van Lienden, Boyan Slat, Martijn Garritsen en Ella van Poucke, de jeugd van tegenwoordig in feiten en cijfers, een voorpublicatie van Het hout van Jeroen Brouwers – de eerste Nederlandse roman over kindermisbruik in de katholieke kerk -, een zelfportret van Maarten Spanjer en de onder topkoks geroemde maar bij het grote publiek nog weinig bekende Schilo van Coevorden.

Koop HP/De Tijd in de winkel, of direct online met een euro korting.