Spring naar de content

Terugkijken: hoopgevend ‘dementiedorp’ betaalbaar alternatief voor verpleeghuis

Eén keer per week gewassen worden, de hele dag in een pyjama in een rolstoel en nauwelijks buitenlucht. Met regelmaat verschijnen deze en andere horrorverhalen over de zorg in het nieuws. Maar er zijn ook lichtpuntjes, en zelfs dichter bij huis dan we soms denken. De BBC, CNN en The New York Times berichtten er al over, maar in eigen land is het gek genoeg vrij onbekend: verpleeghuis De Hogeweyk in Weesp.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Het NCRV-programma Altijd Wat zond gisteren een fraaie reportage uit over dit ‘dementiedorp’, waar de buitenrand bestaat uit woningen met de voordeur naar binnen gericht. Binnen deze ‘schil’ heeft de bewoner volledige bewegingsvrijheid, de wijk kan alleen worden verlaten via één – beveiligde – poort. Verder is De Hogeweyk een echte wijk met straten, pleinen, steegjes, een parkje, theater, restaurant, supermarkt en een kapper.

De bewoners zijn zo’n 150 dementerende ouderen. Samen met begeleiders ziet hun dagelijks leven er niet veel anders uit dan van andere ouderen, zien we in de reportage. Met name de mogelijkheid om rond te kunnen lopen, fysiek actief te blijven, is van groot belang om gezond te blijven én voor de geheugenfuncties van (dementerende) ouderen. Die boodschap wordt de afgelopen jaren met verve uitgedragen door VU-professor Erik Scherder, onder meer bekend van De Wereld Draait Door. Het succes van de methode-De Hogeweyk blijkt onder meer uit een fors lager medicijngebruik onder bewoners en de rust die ze er vinden.

Een dure grap, zult u denken? Dat valt mee: het complex kostte weliswaar 15% meer dan een regulier verzorgingshuis, maar het betreft geen privé-instelling: met een verpleeghuis-indicatie kunt u hier gewoon terecht.

U kunt de aflevering van Altijd Wat hier terugkijken.