Spring naar de content

Facebookpagina Pietitie: ‘Wees trots op Zwarte Piet-winkels’

Opnieuw een fikse tegenslag voor de voorstanders van Zwarte Piet. Na de oer-Hollandse HEMA doet nu ook ‘s lands grootste grootgrutter Albert Heijn de Zwarte Piet in de ban. En dat doet de verdedigers van Zwarte Piet veel pijn.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Sjoerd Hartholt

Facebookpagina Pietitie roept zijn ruim twee miljoen leden nu op om zoveel mogelijk namen te delen van Zwarte Piet-producten winkels te vermelden die nog wél gewoon Zwarte Piet-spullen aanbieden. In korte tijd stroomden er dan ook duizenden reacties binnen.

Onlangs diende HEMA de voorstanders van Zwarte Piet al een ferme tegenslag toe door de verpakkingen met afbeeldingen van de knecht van Sinterklaas in de ban te doen en volgend jaar ook alle chocoladefiguren van Zwarte Piet te verwijderen. De actie leidde tot vele woedende reacties en uiteindelijk zelfs tot een oproep voor het boycotten van de HEMA.

Sinterklaasfilms
En dat is lang niet het enige dat Zwarte Piet onlangs te verduren kreeg. In twee van de drie Sinterklaasfilms die dit jaar worden uitgebracht is het uiterlijk van de originele Zwarte Piet aangepast. ‘Sinterklaasfilms worstelen met Zwarte Piet’, kopte de NOS. In de film Sinterklaas & Diego: Het geheim van de ring met Peter Faber in de rol van Sint komt een Regenboogpiet voor die kan goochelen en van kleur kan verschieten. In Trippel, Trappel: Dierensinterklaas zijn de Pieten zonnebankbruin en heten ze geen Zwarte Piet, maar Piet.

De discussie over de intocht van Sinterklaas in Amsterdam is één van de meest verhitte. Ondanks dat Zwarte Piet in bijna heel Nederland tijdens de intocht zwart blijft, blijft het in Amsterdam een gevecht. In de komende vier jaar wil het Sinterklaascomité Zwarte Piet ontdoen van negroïde kenmerken. Ook het “Domme, onderdanige karakter” van Piet moet eruit, zei burgemeester Eberhard van der Laan. “Zwarte Piet wordt de CEO van de Sint.”

En dan zijn er nog de aangepaste Sinterklaasliedjes in de bundel Sinterklaasje, kom maar binnen met je Piet, die de volgende bedreiging vormen voor voorstanders van Zwarte Piet. De bundel komt deze maand uit en kunnen deze Sinterklaas nog gezongen worden door de basisschoolkinderen. Initiatiefnemers Paul Passchier en Thedo Keizer praten daarover met het ministerie van Sociale Zaken, zo meldt het AD.