Spring naar de content

Louis van Gaal grote slokop op Nobelprijsuitreiking

Geheel volgens verwachting heeft het Nobelprijscomité in Stockholm zojuist bekendgemaakt dat Louis van Gaal de Nobelprijzen voor Literatuur, Vrede en Voetbalsystematiek heeft ontvangen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Heinen

De trainer van Manchester United stond al jaren op de lijsten van de bookmakers, maar greep er iedere keer net naast. Van Gaal: “Bij de Literatuur viste ik vaak achter de boot, terwijl ik bij de Vrede al een paar keer achter het net gevallen ben. Alleen de prijs voor Voetbalsystematiek verbaast me – die had ik natuurlijk al twintig jaar eerder moeten krijgen. Ik ga niet zeggen dat iemand daar specifiek schuld aan is, maar zonder de media had ik die prijs al lang gekregen natuurlijk.”

Achterna/ArenA
De Noordwijker ontving de Literatuurprijs voor zijn poëtische oeuvre, en dan met name voor het epische gedicht ‘Ajax’ waarover de jury in haar rapport schrijft dat ‘de zinnen elkaar opvolgen als parels aan een ketting, maar elkaar tegelijk versterken, aanvullen en omhelzen’. Volgens de jury omvat het gedicht – dat dateert van 2003, toen de laureaat het voordroeg op een poëziefestival in de Amsterdam ArenA – ‘alles en meer dan dat’ en wordt Van Gaal geprezen voor de introductie van een volstrekt nieuw rijm, waarin ‘achterna’ en ‘ArenA’ precies op elkaar rijmen. Het comité stelt voor dit soort rijm, dat schijnbaar krom is maar door zelfverzekerde voordracht toch rijmt, voortaan het Van Gaalrijm te noemen.

5-3-2
De Voetbalsystematiek-Nobelprijs, die vorig jaar nog verrassend naar Dwight Lodeweges ging, kreeg Van Gaal voor zijn ontdekking van het 5-3-2-systeem. Van Gaal: “Veel van mijn collega’s wisten wel dat er zo’n soort systeem moest bestaan – het was de logica zelf – maar niemand kon het hard maken. Door eindeloos experimenteren heb ik niet alleen bewezen dat er daadwerkelijk een 5-3-2-systeem bestaat, maar dat het ook nog toepasbaar is in de praktijk. Dat is natuurlijk een enorme doorbraak, en het lijkt me niet meer dan logisch dat de media en het Nobelprijscomité dat ook als zodanig beoordelen.”

Vrede
Tot slot, misschien verrassend, nam Van Gaal ook de Nobelprijs voor de Vrede mee naar huis. De ex-bondscoach kreeg veel complimenten voor de wijze waarop hij al sinds jaar en dag omgaat die in hem en zijn visie geloven. “Ik breng begrip op voor mensen die begrip voor mij kunnen opbrengen – dat is een stukje verdraagzaamheid dat ik dan in de wereld probeer te brengen: wees het eens met mensen die het met jou eens zijn, zo moeilijk is dat niet. Mensen die dat niet begrijpen, of die niet snappen waarom ik deze prijs heb gekregen, zijn dom en zouden hun huiswerk wat beter moeten doen.”

Waarom het Comité Van Gaal een Nobelprijs in de Wiskunde – voor bijvoorbeeld het al meer dan twintig jaar opstellen van exact elf spelers – heeft onthouden, is onduidelijk. Van Gaal: “Ik ben het gewend om maar weinig eer voor m’n werk te krijgen, maar ik kan niet ontkennen dat dit me raakt. Hier zal de media morgen wel weer over schrijven, let op mijn woorden.”