Spring naar de content

Onderzoek: hoe duurder uw trouwring, hoe groter de kans op een snelle scheiding

Met geld kun je alles kopen, maar niet per se een goed huwelijk. Wie namelijk veel geld uitgeeft aan een trouwring, kan de scheidingspapieren ook snel in de brievenbus verwachten. Dat blijkt uit een nieuwe studie van Amerikaanse economieprofessoren. Bewaar het geld liever voor de huwelijksreis, want dan zit het wel snor.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jesse Voorn

Uit het onderzoek van de economen dat is te lezen op de site van het Social Science Research Network blijkt dat hoe meer geld mensen aan hun verlovings- en trouwring uitgeven, hoe groter de kans is dat ze weer gaan scheiden. De professoren deden hun onderzoek onder ruim 3000 mensen die getrouwd zijn of dat zijn geweest. Doel van de studie was om vast te stellen of er een link is tussen het gespendeerde budget aan een huwelijk en de duur ervan. Professoren Andrew Francis en Hugo Mialon ontdekten zo dat mannen die tussen de 2.000 en 4.000 dollar (1550 en 3150 euro) aan een verlovingsring uitgaven, 1,3 keer meer kans hadden om te scheiden dan mannen die tussen de 500 en 2.000 dollar (400 en 1550 euro) spendeerden.

ring640

Hetzelfde patroon doet zich ook voor bij vrouwen. Als het huwelijksfeest meer dan 20.000 dollar (15.500 euro) kostte, dan was er bij de dames 3,5 keer meer kans om uit elkaar te gaan, dan bij vrouwen bij wie het feest tussen de 5.000 en 10.000 dollar (3950 en 7900 euro) kostte. Bij stellen die 1.000 dollar (790 euro) of minder uitgaven, lag het aantal echtscheidingen volgens de studie ook een stuk lager. In Amerika kost een trouwfeest gemiddeld 29.858 dollar (23.500 euro).

De oorzaak ligt volgens de onderzoekers bij stress. Mensen die meer geld uitgeven aan een ring en het feest hebben in hogere mate met stress te maken, als gevolg van de schulden die ze vaak door de bruiloft maken. Die zorgen ervoor dat mensen ook snel weer gaan scheiden. “Als de uitgaven inderdaad geassocieerd worden met stress van de schulden, dan is het mogelijk dat de kosten van de bruiloft de kans op ontbinding van het huwelijk verhogen. Uit eerdere literatuur blijkt ook dat er een relatie is tussen economische stress en echtscheidingen,” aldus de professoren. Wat is dan wel goed voor het huwelijk? Een flinke gastenlijst en een huwelijksreis.