Spring naar de content

Camiel Eurlings: zondebok of wanpresterende ijdeltuit?

KLM heeft Camiel Eurlings na een jaar vervangen voor Pieter Elbers, een echte luchtvaartman met 22 jaar blauw KLM-bloed in de aderen. Maar niet iedereen weet zeker of dit een goede zet is. Bijvoorbeeld Vakbond de Unie, die het vermoeden heeft dat Eurlings niets meer dan een zondebok is van een aantal wanprestaties van KLM.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Sjoerd Hartholt

“Als er dan wordt ingegrepen, dan maar bij dat gebouw met die acht verdiepingen in Amstelveen, het hoofdkantoor. Daar zit alle kennis en verantwoordelijkheid van de successen en mislukkingen de afgelopen jaren. Die zit niet bij één man alleen, maar bij een heel team. Camiel was nieuw, kwam van buiten en heeft in mijn ogen geen eerlijke kans gehad”, vertelt een woordvoerder in Nieuwsuur.

Arrogant, ijdel, visieloos en de bloemetjes buiten zetten
Toch gaan er binnen KLM zelf heel andere geluiden op over het ontslag van Eurlings. Verschillende dagbladen schrijven dat het vertrouwen in de oud-politicus flink daalde omdat hij geen kennis zou hebben over de luchtvaartsector. Boze tongen beweren dat Eurlings veel afwezig was (mister no show), of zelfs onbereikbaar was en dat hij afspraken niet nakwam. Secretaresses vinden die nog met Eurlings wilden werken waren haast niet te vinden, door zijn driftbuien en ijdelheid. Ook had hij volgens ingewijden geen visie of leiderschap en zette hij de bloemetjes flink buiten op buitenlandse reizen, zoals tijdens zijn reisje naar Rio de Janeiro, waar hij de roddelbladen haalde met een foto waarop hij  tortelend werd gekiekt met topmodel Wendy Dubbeld, met wie hij een korte relatie had.

Frappant, en wellicht zelfs een beetje pijnlijk, is dat Eurlings vlak voor zijn ontslag in Quote zei dat hij vertrekken bij KLM geen optie vond. “Ik ben pas net begonnen. Weg gaan zou pas aan de orde zijn als zijn opdracht is vervuld en dat is KLM de komende vijf jaar vol in de aanvalsstand krijgen.” In het interview had hij niets dan lof over zijn baan als bestuursvoorzitters bij KLM. Hij noemt het een uitdaging. “Maar wel een waar 95 jaar van heritage op je schouders rust, en ik vind het prachtig.”

Onderwerpen