Spring naar de content

Rik Schutte – een obsessieve zoektocht naar vervangende liefde

HP/De Tijd Expo geeft jonge kunstenaars een podium om hun werk te tonen. Waarom? Omdat er veel moois wordt gemaakt én om uw ogen te verwennen. Deze week: Rik Schutte uit Rotterdam.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nick Muller

Rik Schutte (Haarlem, 1989) studeerde in 2014 af aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Studie: Fine arts photography. Zijn afstudeerwerk Recognise Me kwam tot stand tijdens het verwerkingsproces van de verbroken relatie met zijn ex-vriendin. Het werk bestaat uit vijftig beelden en een korte tekst door filosofe Stine Jensen.

Over zijn werk
“De fotoserie Recognise me heb ik gemaakt nadat de relatie tussen mij en mijn vriendin was gestrand. Tijdens mijn obsessieve zoektocht naar vervangende liefde vroeg ik mezelf af of het gemis gebaseerd was op mijn ex-vriendin, of op het fenomeen dat er een ander is die mij in mijn bestaan erkent. Terwijl ik in deze periode niet oprecht geïnteresseerd was in een nieuwe liefde, gebruikte ik de aandacht van vrouwen als middel om erkenning te vergaren omdat ik mij vaak eenzaam voelde. De vrouwen waarmee ik knuffel in deze serie zijn dan ook inwisselbaar voor elkaar, omdat ik ze geen gezicht gegeven heb. Daarmee wil ik laten zien dat het geen wederzijdse knuffel is – het is eenrichtingsverkeer. De serie bevat veel metaforen gebaseerd op dergelijke persoonlijke ervaringen. De verbeelding van mijn persoonlijke situatie staat voor mij symbool voor de manier waarop er in onze westerse samenleving naar de liefde wordt gestreefd, terwijl het individu zijn onafhankelijkheid niet wil opgeven. Liefde voor de ander is volgens mij direct gekoppeld aan zelfontplooiing van het ego.”

“Mijn projecten beginnen vaak op het moment dat ik opmerk dat ik ergens geestelijk last van ondervind of als ik ergens sterk naar verlang. Het onderzoeken van dit probleem of dit verlangen biedt mogelijkheden om mij beeldend te uiten, met als doel een vorm van bewustwording te bereiken. Wat ik eigenlijk probeer is om van een afstand naar mijn situatie te kijken, en daar zijn beeldende uitingen uitermate geschikt voor. Er schuilt een therapeutische waarde in deze manier van werken, vooral tijdens het onderzoek ben ik veel aan het reflecteren. In een later stadium van het project, op het moment dat ik mij bezig ga houden met de toeschouwer die het werk zal gaan bekijken, probeer ik een presentatievorm te vinden waarbij de context niet enkel draait om mijn persoonlijke situatie. Ik geloof dat intuïtie gecultiveerd is en daarom zullen er altijd mensen zijn die zich herkennen in het werk wat ik maak.”

Meer werk van Rik Schutte vindt u hier.

De fotoserie Recognise me is van 17 tot en met 19 oktober te zien op het Fotofestival Schiedam.

rik-schutte-recognise-me-2014-1 rik-schutte-recognise-me-2014-2 rik-schutte-recognise-me-2014-3 rik-schutte-recognise-me-2014-4 rik-schutte-recognise-me-2014-5 rik-schutte-recognise-me-2014-6 rik-schutte-recognise-me-2014-7 rik-schutte-recognise-me-2014-8 rik-schutte-recognise-me-2014-9 rik-schutte-recognise-me-2014-10

Ben je een jonge kunstenaar (student of pas afgestudeerd) en heb je tien kunstwerken die je in Expo wilt tonen? Neem contact met ons op.