Spring naar de content

Paar kilootjes afvallen? Neem ivf-hormonen (van de rechter mag het nu)  

500 kilocalorieën per dag, in combinatie met een lage dosering van het hCG-hormoon om het hongergevoel te onderdrukken. Sinds dit dieet in 1954 werd ontwikkeld, was de kritiek niet mals. Het hCG-hormoon is namelijk een zwangerschapshormoon. Toch heeft de rechter het nu goedgekeurd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Carlijn Teeven

hCG is de afkorting voor het hormoon humaan choriongonadotrofine, dat door de placenta wordt geproduceerd en dus alleen in het lijf van zwangere vrouwen aanwezig is. Het stofje wordt gewonnen uit de urine van aanstaande moeders, en wordt onder meer gebruikt om medicijnen voor ivf-behandelingen te ontwikkelen.

Maar het wordt dus ook in diëten toegepast. Meerdere afvalklinieken en diëtisten gebruiken het hormoon in hun afslankkuren. Tot voor kort was dat illegaal, maar nu heeft de rechter het gebruik goedgekeurd.

De uitspraak van de Raad van State betekent voor verschillende partijen een grote teleurstelling. Niet alleen voor het ministerie van Volksgezondheid – dat zich steeds tegen het gebruik heeft verzet –  maar ook voor Moeders voor Moeders. Laatstgenoemde zamelt al 83 jaar urine van zwangere vrouwen in om andere vrouwen, die moeite hebben in verwachting te raken, te helpen. De organisatie is bang dat minder zwangere vrouwen hun urine zullen doneren, nu het ook voor diëten mag worden gebruikt.

Manager Jurie van den Elsen laat tegenover het Eindhoven Dagblad weten geraakt te zijn door de uitspraak. “Dit zou ons imago en de urine-inzameling kunnen schaden. Het zou ontzettend jammer zijn als de vrijwillige inzet van vrouwen voor andere vrouwen daaronder lijdt. De respons is nu nog groot, de inzameling leeft enorm. Dat zien we ook op internetfora”.