Spring naar de content

Deur op een kier: deelname aan onderzoek biedt sprankje hoop voor Lance Armstrong

Hij schreef geschiedenis door zeven keer de Tour de France te winnen. Lance Armstrong raakte echter in ongenade in de wielerwereld, nadat bekend werd dat hij jarenlang doping had gebruikt. Ineens waren die tourzeges niet meer zo knap gedaan. Hij werd voor de rest van zijn leven geschorst. Maar nu gloort er een sprankje hoop voor de wielrenner, want de internationale wielerbond UCI heeft de deur voor Armstrong weer op een kier gezet.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jesse Voorn

Mag Lance Armstrong weer meedoen met wielrennen? De meningen daarover zijn nog steeds behoorlijk verdeeld. Als het aan het Amerikaanse Anti-Dopingagentschap (Usada) ligt niet. Die heeft de wielrenner levenslang geschorst en weigerde recent nog zijn deelname aan een toertocht.

Anderen zeggen dat mensen een tweede kans moeten krijgen. Zo iemand is Brian Cookson, de voorzitter van de internationale wielerbond UCI. De Brit liet weten dat de Tourwinnaar misschien maar eens vergeven moet worden voor zijn dopingverleden. “Je kunt niemand daarvan uitsluiten,” vindt Cookson. Een terugkeer in de sport leek tot nu toe dus zeer onwaarschijnlijk, maar nu lijkt die tweede kans voor hem er toch in te zitten.

lance640

Armstrong moest onlangs namelijk getuigen over zijn dopingverleden voor het CIRC, een speciale en onafhankelijke commissie, die het dopinggebruik in het wielrennen onderzoekt. Volgens Cookson hangt de toekomst van Armstrong af van wat hij daar gezegd heeft. “Ik denk dat het bij Armstrong allemaal afhangt van wat hij voor het CIRC verklaard heeft en of hij echt meegewerkt heeft aan de ondervraging. Ook moet hij oprecht berouwvol zijn en dan verdient hij vergiffenis,” aldus Cookson. “Ik denk ook dat gezegd moet worden dat Armstrong niet de enige was of de enige betrokkene. Ik geloof dat Travis Tygart (baas Usada) ook zoiets al gezegd heeft. Maar laten we kijken wat Lance tegen de commissie gezegd heeft.”

In januari komt de commissie naar buiten met haar bevindingen. Dan moet bekeken worden of de renner ook daadwerkelijk vergiffenis krijgt. Cookson: “Armstrong was de grootste renner ter wereld en de enige die de Tour zeven keer won. Hij was degene die het hoogst klom, maar ook het diepst gevallen is. Als je rondkijkt, dan waren er andere mensen die bewijzen gaven en die kregen verminderde sancties, zodat die regeling vanuit hun oogpunt de moeite waard was.”

Cookson zegt dat het CIRC moet bepalen wat er nu moet gebeuren. Hij vindt dat de commissie duidelijke richtlijnen moet opstellen om te bekijken of iemand die die doping heeft gebruikt in de sport kan blijven of niet. “Armstrong en US Postal waren niet de enigen die zich bezighielden met dopingpraktijken,” zegt Cookson. Vooralsnog blijft Armstrong geschorst. In januari weten we meer.