Spring naar de content

Wall Street Journal door het stof voor ‘beleggingsexpert’ Mila Kunis

Vorig jaar maart ging er een gegniffel door de financiële wereld. Filmster Mila Kunis (Black SwanFriends with Benefits) vertelde tegen beurszender CNBC dat ze in aandelen wilde gaan beleggen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door iexgeld

De algemene reactie onder de zelfbenoemde experts was: dat gaat fout. Op het moment dat taxichauffeurs over de beurs beginnen en filmsterren en voetballers gaan beleggen, is de top van de markt wel zo’n beetje bereikt. De beurs was op dat moment al een paar jaar aan het stijgen en de bekentenis van Mila betekende volgens de kenners dat daar snel een einde aan zou komen.

Schermafbeelding 2014-10-31 om 10.27.23 Schermafbeelding 2014-10-31 om 10.27.36

Beursblog MarketBeat, van de Wall Street Journal, publiceerde zelfs een snerend stukje met vijf redenen waarom Mila Kunis niet zou moeten gaan beleggen.

Krant biedt excuses aan
Of ze het ooit echt is gaan doen vertelt de geschiedenis (nog) niet, maar laten we hopen dat Mila zich niets heeft aangetrokken van al het zure commentaar. Want in de ruim anderhalf jaar sinds haar aankondiging steeg de beurs (in Amerika) gewoon met 20%.
De krant toonde zich gisteren een goede verliezer door zijn excuses aan te bieden:

It’s time to face the facts: We need to offer an apology to the lovely actress.
We attempted to get the message to Ms. Kunis and to see where her investments stood, but she apparently wasn’t in a huge rush to get back to us. Hopefully she accepts our apology.
Now to be fair, many of our earlier concerns still exist today. If anything, they’re actually more worrisome than they were in early 2013.

Waarmee we zijn aangekomen bij de belangrijke beleggingsles die we van Mila Kunis kunnen leren. Er zijn al-tijd hele goede redenen te bedenken waarom je NIET zou moeten beleggen. Centrale banken die rentes verhogen, dreigende recessies, slechte bedrijfsresultaten, dreigende oorlogen, noem maar op. Het probleem is alleen dat de beurs zich daar meestal weinig van aantrekt. Sinds 2009 zijn we van crisis naar crisis gehobbeld en hebben we alleen over dreigende narigheid gelezen. De AEX is sindsdien verdubbeld.

Oftewel: wie wacht met beleggen tot alle seinen op groen staan, zal nóóit een cent verdienen op de beurs. Er bestaat geen ideaal instapmoment, simpelweg omdat koersen niet te voorspellen zijn. Het is een kwestie van doen en verder gewoon je gezonde verstand gebruiken – bijvoorbeeld door goed te spreiden en niet alles op één moment investeren. Ja, je kunt pech hebben en beurs kan kelderen nadat je bent begonnen. Ook dat hoeft geen reden voor paniek te zijn, zolang je maar tijd en geduld hebt.

En achteraf was het misschien ook niet zo slim van de Wall Street-wijsneuzen om Mila Kunis af te serveren als onbenullig filmsterretje: haar vriend Ashton Kutcher is al jaren een succesvol investeerder in technologie-aandelen als AirBnB, Foursquare en Skype.