Spring naar de content

Waarom antibiotica het risico op obesitas verhogen

Wie als baby antibiotica slikt, wordt vaker een dikke kleuter.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: EOS Wetenschap

Dik worden heeft meer oorzaken dan ‘te veel eten’ of ‘te weinig bewegen’. Ook onze darmflora speelt een rol, concluderen onderzoekers van het Children’s Hospital in Philadelphia. Charles Bailey en zijn collega’s volgden tussen 2001 en 2013 bijna 65.000 kinderen van bij hun geboorte tot hun vijfde verjaardag. Ze zochten, én vonden, een verband tussen het slikken van antibiotica voor de leeftijd van twee jaar en het ontwikkelen van obesitas voor de leeftijd van vijf.

De bacteriën in onze darmen spelen een belangrijke rol in ons metabolisme en bij de vertering van vetzuren en koolhydraten, schrijven de onderzoekers in het vakblad JAMAPediatrics. Antibiotica kunnen een ware ravage aanrichten in onze darmflora en op die manier het evenwicht tussen wat we uit onze voeding halen en wat ons lichaam uitstoot, misschien zelfs op lange termijn veranderen, klinkt het.

Vooral kinderen die breedspectrumantibiotica namen – medicijnen die gericht zijn op meerdere bacteriesoorten – bleken een verhoogd risico te lopen: zo’n tien procent meer dan wie geen antibiotica had gekregen. Bij kinderen die vier of meer kuren met breedspectrumantibiotica hadden gekregen, liep dat op tot bijna twintig procent.

De onderzoekers benadrukken nog dat het gaat om een associatiestudie: antibioticagebruik en obesitas blijken vaak samen voor te komen, maar of er ook echt sprake is van oorzaak en gevolg, moet blijken uit nieuwe studies. De onderzoekers baseerden zich op cijfers van een netwerk van eerstelijnsgezondheidszorg in Pennsylvania, New Jersey en Delaware, in het oosten van de Verenigde Staten. 69 procent van de kinderen kreeg voor de leeftijd van twee jaar antibiotica voorgeschreven, 41 procent kreeg minstens één keer breedspectrumantibiotica.

De onderzoekers raden artsen aan om het voorschrijven van antibiotica te beperken tot ziektes waarbij de werking goed bewezen is, en de voorkeur te gevan aan smalspectrumantibiotica, zoals penicilline en amoxicilline. In de VS is 8,4 procent van de kleuters obees.

Onderwerpen