Spring naar de content

Mark Rutte: ‘Zwarte Piet mag zwart blijven’

Een dag voor de intocht van de Goedheiligman in Gouda laait van alle kanten het vuur van de Zwarte Pietendiscussie op. Met ‘oplossingen’ als een Kaaspiet of Stroopwafelpiet probeert de organisatie van het festijn de druk van de ketel te halen en de gemoederen wat te sussen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Paul Geraedts

Ook onze premier draagt daar zijn steentje aan bij. In de wekelijkse persconferentie die vooral over de opgestapte PvdA-Kamerleden ging, werd Rutte aan het eind ook gevraagd wat hij nu echt van Zwarte Piet vindt. Zijn oplossing voor de nijpende kwestie: iedereen mag zelf weten wat hij er van vindt. Maar, voegde de premier eraan toe:

“Privé vind ik dat hij zwart mag blijven. Maar dit is een zaak van de samenleving. Hier ligt geen taak voor de politiek. Ik ben voorstander van een kleine overheid, zoals u weet. […] Laten we van Sinterklaas een fantastisch mooi kinderfeest maken.”

Het betreft hier dus nadrukkelijk de bescheiden privé-mening van de premier. Maar of het handig is om tijdens een persconferentie waar je optreedt als premier over dergelijke zaken als privé-persoon te spreken valt natuurlijk te bezien.