Spring naar de content

Humor: inwoners van Duits dorpje laten neonazi’s marcheren tegen zichzelf

De inwoners van het Duitse dorp Wunsiedel zijn het beu: hun dorp, waar Hitler’s rechterhand Rudof Hess begraven ligt, wordt jaarlijks bezocht door een grote groep neonazi’s die elk jaar een herinneringsmars lopen, onder meer langs het graf van Hess. Dit jaar verliep de mars een beetje anders.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Annelies Beltman

Hoewel in 2005 het graf van Hess is ontbonden, omdat de huurovereenkomst was verlopen, blijven de neonazi’s het dorp gebruiken voor hun demonstraties. De 1000 inwoners van Wunsiedel probeerden alles: tegendemonstraties, de rechter inschakelen. Niets hielp. Hoewel het aantal neonazi’s sinds 2004 (toen kwamen er 4500) langzaam terugloopt en de rechtbank de mars meerdere keren verboden heeft, trekken de neonazi’s zich er niets van aan.

‘Exit’
Dit jaar besloten de dorpsbewoners hun onvrede op een andere manier te uiten door een  grap met de neonazi’s uit te halen. Wunsiedel verzon de slogan ‘Rechts tegen rechts’ en gaven de mars een nieuw doel. Voor elke meter die de marcheerders liepen, doneerden lokale bedrijven 10 euro aan het project ‘Exit’. De grap? Dit programma steunt neonazi’s die het extreemrechtse milieu willen verlaten.

Hoe reageerden de neonazi’s?
Pas toen de mars al aan de gang was werden de neonazi’s geattendeerd op het nieuwe doel van hun mars. Spandoeken langs de route met toespelingen op het Hitler-tijdperk bedankten de marcheerders: ‘Wenn das der Führer wusste’ (Als de Führer eens zou weten) en ‘Flink wie die Windhunde, zäh wie Leder, grosszügig wie nie’ (Levendig als windhonden, taai als leer en gul als nooit te voren’.

a06_RechtsgegenRechts_Fuehrer_Banner1

Daarnaast was voor voedsel gezorgd, aangekondigd met ‘Mein Mampf’ (mijn voedsel) boven een tafel vol met bananen.

a03_RechtsgegenRechts_Bananentisch

De neonazi’s probeerden stoïcijns te blijven en de mars uit te lopen, onderwijl alle toespelingen op het nieuwe doel negerend. Dat zal niet zijn gelukt, want naast de banners hadden de inwoners op verschillende plekken langs de route bordjes geplaatst met daarop de behaalde opbrengst. In totaal marcheerden de neonazi’s 10.000 euro bij elkaar om hun broeders te helpen ontsnappen.

Bekijk hier de video: 

a15_RechtsgegenRechts_Zielkonfetti1(Foto’s via.)

Onderwerpen