Spring naar de content

Chocolade dreigt over een paar jaar helemaal te verdwijnen

Er is geen makkelijke manier om het nieuws te brengen, dus zeggen we het maar gelijk. Over een paar jaar is chocolade misschien voorgoed uit ons leven verdwenen. Met een beetje pech is er al in 2020 geen chocolade meer te krijgen. We eten met z’n allen namelijk teveel chocolade en daar kunnen de cacaoboeren niet meer tegenop produceren. Geniet er dus nog van zo lang het duurt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jesse Voorn

Chocoladegiganten Mars Inc en Barry Callebaut trekken daarom aan de bel. In de Washington Post waarschuwen ze dat het tekort aan cacao heel snel aan het oplopen is. Dat komt mede doordat onze medemens in Azië vooral heel veel chocolade koopt. Dat is voor de omzet in eerste instantie goed, maar op iets langere termijn rampzalig voor de chocolade, dat misschien ooit zo schaars wordt als kaviaar. De chocoladeproducenten verwachten dat er tegen 2020 een tekort aan cacao zal zijn van 1 miljoen ton. Barry Callebaut onthult in haar jaarverslag dat het in 2013/2014 meer dan 1,7 miljoen ton chocolade heeft verkocht, een stijging van 11,8 procent ten opzichte van een jaar eerder.

choco640

(Foto via Everjean)

Maar het bedrijf herhaalde ook de zorg van Mars Inc, dat we afstevenen op een chocoladetekort. Fiona Dawson, een voormalige directeur van Mars Inc, waarschuwde in 2012 al dat de wereldwijde cacaosector “een verlies van 1 miljoen ton kan lijden in 2020 als gevolg van de toenemende economische en milieudruk op cacaoplantages”. “Het is gewoon niet duurzaam,” zegt ze.

De prijs van het goedje is het afgelopen jaar alleen al met 25 procent gestegen en sinds 2012, toen mensen meer chocolade begonnen te eten dan geproduceerd kon worden, met 60 procent. Toch stoppen veel boeren ook met de productie van cacao, omdat het simpelweg te weinig opbrengt. Ook de aanhoudende droogte in West-Afrika, waar het grootste deel van de cacao geproduceerd wordt, helpt niet mee en is er een aanzienlijk deel van de oogst verwoest door schimmel.

Het aanbod van chocolade neemt dus drastisch af. Dat heeft ook te maken met de toenemende vraag naar zwarte chocolade, waar veel meer cacao in zit dan in ‘gewone’ chocolade. Het heeft in ieder geval grote gevolgen voor de consument. Want niet alleen wordt een reep een stuk duurder, ze worden ook kleiner gemaakt en vaker opgevuld met fruit en noten. Wel werken wetenschappers aan een oplossing voor het probleem. In Centraal-Afrika worden nieuwe bomen ontwikkeld die zeven keer meer bonen produceren dan traditionele cacaobomen. Alleen is de smaak van de chocolade daarvan een stuk minder.