Spring naar de content

FBI vreest rellen en aanslagen in nasleep Ferguson-zaak

Afgelopen zomer ontstonden er grootschalige rellen in de buitenwijk van het Amerikaanse St. Louis nadat een blanke agent een ongewapende donkere tiener neerschoot. De FBI houdt rekening met nieuwe rellen en sluit zelfs aanslagen niet uit nu nu een grand jury binnenkort zal beslissen of het de agent die de fatale schoten loste zal vervolgen. De gehele staat Missouri is in rep en roer, en ook op nationaal niveau is de houding gespannen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Gerben Vlasveld

Nadat Michael Brown, een ongewapende 18-jarige man, begin augustus van dit jaar op straat werd doodgeschoten, kwam het wekenlang tot gewelddadige confrontaties tussen woedende burgers en zwaarbewapende politietroepen. Zelfs de National Guard kwam eraan te pas om de onlusten de kop in te drukken. Wie toen dacht dat de Amerikaanse overheid wel erg rigoureus uit de hoek kwam kan zijn borst nat maken, zo lijkt het.

Gouverneur Jay Nixon van Missouri, de staat waarvan Ferguson deel uitmaakt, heeft namelijk opnieuw de National Guard paraat staan en bovendien de noodtoestand afgekondigd in de gehele staat. Reden voor de vergaande maatregelen is de angst voor nieuwe onlusten nu een jury zich binnenkort zal uitspreken over het al dan niet vervolgen van de agent die Michael Brown doodschoot. Die uitspraak wordt elk moment verwacht, al staat de exacte datum niet vast. De FBI doet de spanning tot nieuwe hoogten stijgen door bovenop de staatsbrede maatregelen ook op nationaal niveau alarm te slaan.

Volgens het nationale onderzoeksbureau is het namelijk waarschijnlijk dat er gewapende aanvallen op overheidsfunctionarissen zullen plaatsvinden op verschillende plaatsen in het land. Zelfs aanslagen op de infrastructuur van het land, zoals elektriciteitscentrales, zijn volgens de FBI reële mogelijkheden.

Dat zulke sterke waarschuwingen naar buiten worden gebracht, en dat Missouri de noodtoestand heeft afgekondigd vóórdat de betreffende jury überhaupt een uitspraak heeft gedaan, is merkwaardig. Veel mensen menen dan ook dat de jury zal beslissen dat de agent in kwestie vrijuit gaat, wat inderdaad tot nieuwe onlusten kan leiden.
Het feit dat protestanten maanden na het incident nog steeds de straat op gaan om te protesteren tegen wat zij zien als racisme van overheidszijde is veelzeggend, de kans dat zij een andere beslissing dan die van vervolging accepteren is klein.