Spring naar de content

Onderzoek: Oost-Europeanen verdringen Nederlanders op arbeidsmarkt

Nederlanders worden in toenemende mate verdrongen op de arbeidsmarkt door laagbetaalde, veelal Oost-Europeaanse arbeidsmigranten, bewijst een onderzoek van onderzoeksinstituut SEO in opdracht van minister Asscher waarover De Telegraaf bericht.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Gerben Vlasveld

Het onderzoek naar de effecten van de instroom van arbeidsmigranten uit andere EU-landen dat minister Asscher van Sociale Zaken ruim een jaar geleden aankondigde is afgerond, en de conclusies zijn duidelijk: Nederlandse arbeiders worden benadeeld door de instroom van de vele veelal Oost-Europeaanse arbeidsmigranten die bereid zijn voor minder geld onder slechte omstandigheden te werken.

In de door SEO onderzochte periode (2001-2011) steeg het aantal buitenlandse arbeiders in Nederland van 4,9% naar 7,7%, een toename die volgens het onderzoeksinstituut bijna volledig te wijten is aan de instroom uit enkele Oost-Europese landen. De buitenlandse arbeiders zijn grotendeels laag opgeleid en werkzaam in sectoren als de bouw, de voedingsindustrie en de tuinbouw, waar ze de duurdere Nederlandse arbeiders verdrijven.

De Nederlandse werkgevers zoeken bewust de randen van regel- en wetgeving op, aldus de onderzoekers, en is er sprake van oneerlijke concurrentie doordat de werkgevers via buitenlandse bedrijven arbeiders hierheen halen waarvoor ze vervolgens geen pensioenpremies en sociale premies hoeven te betalen.
Vooral laagopgeleide en allochtone Nederlanders zijn het slachtoffer van deze praktijken.

Naar verwachting zal Asscher snel een wetsvoorstel indienen om de schijnconstructies aan te pakken waarvan werkgevers nu vaak gebruik maken en bovendien de wet voor het minimumloon aanscherpen.