Spring naar de content

Gebruik van smartphone zorgt voor epidemie van nekklachten

In slechts een paar jaar tijd hebben smartphones onze levens radicaal veranderd: een lege batterij in een stopcontactloze omgeving? Het kan u zomaar op een aanval van hyperventilatie komen te staan. Wetenschappers voorspellen een epidemie van nekklachten als gevolg van ons telefoongebruik, aldus The Washington Post.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Gerben Vlasveld

Er bestaat al een term voor de chronische nekklachten die kunnen optreden doordat mensen te lang achtereen met gebogen nek naar hun draagbare scherm turen: de text neck. Volgens wetenschappers is de text neck aan een stevige opmars bezig nu we meer en meer uur over onze mobieltjes en tablets gebogen zitten – gemiddeld twee tot vier uur per dag.

textneck            Afbeelding van The Washington Post

Wanneer iemand langdurig met gebogen nek zit of staat, veroorzaakt dat een enorme belasting op de nek door het hangende gewicht van het hoofd. De druk op de nekwervels zou vergelijkbaar zijn met het zo ver mogelijk naar achteren buigen van de vinger gedurende een aantal uur: pezen raken geïrriteerd en nekwervels slijten in hoog tempo. “Het is een epidemie,” aldus orthopedisch chirurg Kenneth Hansraj uit New York, die met toenemende regelmaat nekoperaties moet uitvoeren.

Om klachten te voorkomen, is het aan te raden om op uw houding te letten. Breng uw mobiel bij langdurig gebruik naar gezichtshoogte in plaats van hem ter hoogte van uw middel te houden. Omdat het best moeilijk kan zijn zo’n ingesleten gewoonte te veranderen, is er een gratis app ontwikkeld die uw houding voor u in de gaten houdt.

 

Onderwerpen