Spring naar de content

Balletje balletje van EC’s Juncker: 300 miljard blijkt 30 miljard

Vandaag zal Jeroen Dijsselbloem wel even moeten lachen. Hij werd door de nieuwe Europese topman Juncker in de hoek gezet omdat hij diezelfde Juncker off the record – maar zoals dat gaat toch al snel openbaar – nog net niet van frequente openbare dronkenschap had beschuldigd. Leermomentje voor Jeroen: niet doen – nooit – als je iemand ooit nog nodig hebt voor je eigen carrièreplannen. Bovendien is het maar de vraag of een politicus die overwegend nuchter is welke Europese positie dan ook zou ambiëren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Geen Europees Commissariaat dus voor Dijsselbloem en ook geen plaats in de denktank die dat plan van 300 miljard bedacht- Juncker kondigde het breed aan in de pers – om de Europese economie een beslissende schop onder de kont te geven.

Dit weekend werd het uitgewerkte plan geopenbaard en die 300 miljard waarvan Europa zich dit keer eensgezind afvroeg waar de Luxemburgse tovenaarsleerling dat bedrag vandaan zou gaan halen – er was in geen enkele begroting rekening mee gehouden – blijkt niet 300 miljard maar 30 miljard te zijn, we hadden het met z’n allen verkeerd begrepen.

Het is een oude balletje-balletje-truc zoals die Russische Matroesjka-poppetjes. De Europese Commissie levert dan het kleinste poppetje. Die 30 miljard geldt als ‘garantie’ voor andere financiers die er vervolgens de resterend 270 miljard bij mogen leggen. Banken bijvoorbeeld. Maar zelfs aan die 30 miljard zit nog een luchtje want 5 miljard ervan komt van de Europese Investerings Bank die dat geld inderdaad wel heeft en ook steeds beschikbaar had voor goede plannen waarin het aan garantiekapitaal ontbrak. Geen nieuw geld dus. Daar had je Juncker ook niet voor nodig.

Nu we weten hoe banken de laatste jaren stonden te trappelen om het bedrijfsleven te financieren, is het niet moeilijk om te voorspellen hoe het met deze dooie mus zal aflopen.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, ASML, DSM, Heineken, Philips, Shell en Unilever en is Short in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr. Doom op Twitter.

Onderwerpen