Spring naar de content

Award-winnaar Edward Snowden: ‘Ik zou het zo weer doen’

De Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden onthulde begin vorig jaar de afluisterpraktijken van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Om die reden leeft hij nu in ballingschap in Moskou. Toch heeft hij geen spijt van zijn daden. Gisteravond kreeg hij een kleine pleister op de wonden, want hij werd geëerd met de alternatieve Nobelprijs, de Right Livelihood Award 2014.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jesse Voorn

Edward Snowden leeft al ruim anderhalf jaar in Moskou, nadat hij geheime documenten van de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA openbaar maakte. De actie zette zijn leven volledig op z’n kop. Niet alleen dat van hem overigens, maar ook van de rest van de wereld. Maar nu krijgt de gevluchte Amerikaan grote erkenning voor wat hij gedaan heeft.

snowden640

Hij ontving namelijk de alternatieve Nobelprijs, de Right Livelihood Award 2014. Die wordt ieder jaar in Stockholm uitgereikt aan personen of organisaties die zich ingezet hebben om praktische oplossingen voor problemen in de wereld te bedenken.

Snowden in het bijzonder, kreeg de prijs vanwege zijn moed om de documenten te onthullen. Omdat Snowden dus nog steeds in Rusland zit, waar hij politiek asiel gekregen heeft, kon hij niet bij de uitreiking aanwezig zijn. Hij accepteerde zijn prijs dan ook via een videoverbinding.

Hij laat de aanwezigen weten dat hij, ondanks dat hij zich schuil moet houden in Moskou, geen spijt heeft van zijn daden. “Dit zijn dingen die waarschijnlijk niet snel te veranderen zijn,” zei hij. “Maar ze zijn het waard geweest, alle prijzen die we betaald hebben, al de offers die we maakten, we zouden het zo opnieuw doen.”

Hoofdredacteur Alan Rusbridger van de Britse krant The Guardian, die ook met de prijs werd onderscheiden, nam de onderscheiding voor de Amerikaan in ontvangst. The Guardian was de eerste krant die de onthullingen van Snowden publiceerde.

Volgens Snowden zijn de onthullingen die hij deed nog maar het begin. “Er is zo veel meer te doen en samen zullen we het bereiken.” Voorlopig zal hij dat echter vanuit Moskou moeten doen, want Amerika heeft een arrestatiebevel tegen hem lopen wegens spionage.