Spring naar de content

De kerstgedachte van FEMEN

Sex sells, en shockeren idem dito. Als er één actiegroep is die zich van deze leus bewust is én het weet te combineren, dan is het FEMEN wel. De Oekraïense feministische protestgroep hield de gemoederen afgelopen dagen al flink bezig, en het ziet er naar uit dat het in aanloop naar kerst alleen maar meer wordt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Sjoerd Hartholt

Actievoerster Josephine W., die vindt dat de kerk het niet zo nauw neemt met de rechten van de vrouw, kreeg deze week een boete van 1200 euro omdat ze topless de mis in de Dom van Keulen verstoorde door het altaar van de kerk te beklimmen. Op haar ontblote borsten stond ‘ik ben God’ geschreven. De rechter bepaalde deze week dat ze ‘het uitoefenen van het geloof’ had verstoord. Met de blote borstenactie kreeg ze over de hele wereld media-aandacht, dus gezien de effectiviteit is de 1200 euro boete in feite een koopje. En dat moet ook Inna Shevchenko gedacht hebben toen ze vorig jaar tijdens kerst het Sint-Pietersplein in Rome over rende met de tekst “Christmas is canceled, Marie aborted!” op haar ontblote bovenlichaam. Hoe hoog haar boete of straf was, is niet bekend – ze was in ieder geval snel op vrije voeten.

De relatief lage boetes in ruil voor veel media-aandacht lijken zodoende zelfs een aanmoediging voor FEMEN om verder te gaan met de kerstverstierende acties. Deze week werden in België twee FEMEN-vrouwen, verkleed als agentes, opgepakt die op de Brusselse Grote Markt beelden van een grote kerststal te lijf gingen met knuppels, waarbij vooral de maagd Maria het flink te verduren kreeg.

Wat Femen voor de kerstdagen nog meer in petto heeft kunnen we alleen maar gissen. In de periode dat de kerken weer vol zitten is het de uitgelezen mogelijkheid om in dit veelal conservatieve bolwerk hun boodschap op shockerende wijze te verkondigen.

Onderwerpen