Spring naar de content

Terugkijken: PowNews en ratje Robbie met de grond gelijk gemaakt

Afscheid nemen op je hoogtepunt – dat wil iedereen wel. Hoewel PowNews stopt met een verhaal waar nog dagen over wordt gesproken, kan helaas niet van een kwalitatief culminatiepunt worden gesproken. De manier waarop het programma trachtte de Maastrichtse burgervader Onno Hoes ten val te brengen, betekende hun eigen ondergang. EenVandaag, DWDD, RTL Late Night en Pauw sprongen er bovenop en lieten niks heel van PowNews en toyboy Robbie Hasselt – het 20-jarige ‘miezerige ratje’ dat zich voor de kar van de publieke omroep liet spannen. Een overzicht.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

DWDD
De Wereld Draait Door, de koffieautomaat van Nederland, ‘woog’ vier jaar PowNews met tv-recensenten Hans Beerekamp en Jean-Pierre Geelen. Maar eerst en vooral ging het over de uitzending-Hoes. Volgens Geelen een ‘vrij beschamend dieptepuntje als afscheid.’ “Maar wat ik misschien nog wel erger vind is dat, voordat dit werd uitgezonden, de NOS al op zijn site meldde dat Onno Hoes ‘in opspraak’ was.”
En: “Pownews deed alsof zij de democratie een dienst bewezen door dit aan de kaak te stellen. Rutger Castricum trad opeens op als politiek duider, en toen moesten wij echt geloven dat dit een heel serieus signaal was en dat dit het einde zou betekenen voor de burgemeester.”

Hans Beerekamp wilde er vooral zo min mogelijk aandacht aan besteden: ”Snel over ophouden, geen woorden aan vuil maken. Als de gemeenteraad van Maastricht het een probleem vindt dat de burgemeester date met mannen, moeten ze daar vooral een punt van maken.”

Pauw
DWDD bleek slechts de amuse van een uitgebreid hoofdgerecht. In de late night talkshows werd pas echt afgerekend met PowNews – dat maakte de ronkende aankondiging van Jeroen Pauw wel duidelijk:
‘[…] En nu is Hoes opnieuw in opspraak geraakt door de actie van een miezerig ratje, genaamd Robbie Hasselt, die hem stiekem filmde terwijl Hoes dacht met hem in een prive-situatie te verkeren. En dat filmpje werd uitgezonden door Pownews in, als dat dan al een geruststellende gedachte is, de laatste aflevering ooit van die rubriek.

Naast politieke duiders die het ethische aspect mochten belichten was ook Gerard Spong aanwezig om de juridische kant van PowNewsgate te bespreken. Volgens de advocaat heeft Hoes een bij voorbaat gewonnen zaak. “Vaststaat dat PowNews het initiatief heeft genomen om dat miezerige ratje met een geheime camera die opnames te laten maken. Pownews heeft zich wat mij betreft schuldig gemaakt aan een misdrijf.”

RTL Late Night
De verantwoordelijke in kwestie (nee, niet van die van het PowNews), toyboy annex ratje Robbie, had de ballen/was zo naïef om bij RTL Late Night zijn verhaal te doen. Hij profileerde zichzelf – waarschijnlijk wederom door de PowNews-redactie geïnstrueerd – als hoeder van de democratie, maar daar wilde parlementair verslaggever ‘in ruste’ Wouke van Scherrenburg niets van weten.

“Dit is zo ontzettend respectloos. Ik vind het ‘sick’. Het klinkt mij zo gesouffleerd in de oren. Ik vind het echt een vieze actie wat hier gebeurd is. […] Ik begrijp ook niet waarom jij je voor dat karretje [van Powned, red.] hebt laten spannen. Waar had je behoefte aan? Een dag of fame? Kom je aandacht te kort in je leven? Wat was jouw beweegreden om zo iemands privésfeer in te duiken? Dat moet bijna zoiets zijn, misschien is het overdreven, waarom sommige jongeren schietend de school in gaan, want dan krijg ik eíndelijk de aandacht waar ik m’n hele leven al naar snak.”

EenVandaag
De goedgebekte sterverslaggevers van PowNews, Jan Roos en Rutger Castricum, meldden zich gisteravond voor de verandering eens niet op dorpspomp Twitter om hun gelijk te halen. Nog voor de Hoes-uitzending liet Castricum zich nog wel interviewen door EenVandaag en daar bleek hij zelf niet goed te kunnen omgaan met de interviewmethode die hij zelf toepast.

Na de vraag “Hoeveel geld verdien je bij PowNews?” waren de rollen compleet omgedraaid. Rutger Castricum was het stamelende slachtoffer van een zuigende verslaggever. Veel symbolischer kan het einde van PowNews waarschijnlijk niet in beeld worden gebracht.