Spring naar de content

Waarom mannen vrienden nodig hebben

Sterke vriendschapsbanden wapenen je tegen stress. Dat gebeurt ook in de natuur, toonden wetenschappers van de Universiteit van Göttingen aan.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: EOS Wetenschap

Christopher Young en zijn collega’s bestudeerden wilde berberapen in hun natuurlijke omgeving in het Marokkaanse Atlasgebergte. Hoewel de mannetjes erg agressief zijn in hun strijd om een vrouwtje, smeden ze toch hechte mannelijke vriendschappen – sterk vergelijkbaar met die bij de mens.

En net als de mens ervaren de apen stress in hun dagelijks leven – omdat er gevechten zijn in de groep of omdat het erg koud wordt bijvoorbeeld. Die stressfactoren zorgen ervoor dat hun lichaam stresshormonen vrijgeeft. Maar: hoe sterker de vriendschapsbanden, hoe minder stresshormoon de apen in hun bloed hebben, zagen de Duitse wetenschappers.

De auteurs concluderen in het vakblad PNAS dat de antistresseffecten ook in natuurlijke omstandigheden optreden, en dus niet afhangen van cultuur – de mens heeft complexere sociale banden en uitdagingen dan de makaak. Het is de eerste keer dat dit effect wordt aangetoond bij mannetjes. Eerder onderzoek bevestigde dat al voor moeder-kindrelaties en voor dieren die in koppels leven.

Onderzoek bij mensen had al laten zien dat vriendschap beschermt tegen chronisch verhoogde stressniveaus en infectie- en hartziektes. En nog dit: het is niet het aantal vrienden dat telt, maar de kwaliteit van de vriendschap, merken de onderzoekers op. Tijd dus om eens goed te wieden in je Facebook-relaties.

Onderwerpen