Spring naar de content

Slot van Hobbit-trilogie goed voor beste openingsweekend van 2014

Vorig weekend behaalde Gooische Vrouwen 2 de eer van het beste openingsweekend van een Nederlandse film ooit. Maar ondanks een succesvol tweede weekeinde moeten de makers hun eerste plaats direct weer afstaan, aan The Hobbit: The Battle of the Five Armies.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Kevin van Vliet

Het afsluitende hoofdstuk in de Hobbit-trilogie van Peter Jackson is daarmee goed voor het beste openingsweekend van 2014 en opent bovendien beter dan de voorafgaande twee delen, die respectievelijk in de decembermaanden van 2012 en 2013 uitkwamen. Het eerste deel verdiende bij uitkomst 1,780 miljoen euro aan het Nederlandse publiek, het tweede deel 1,768 miljoen (waarmee beide films al een absolute topprestatie leverden). The Hobbit: The Battle of the Five Armies bracht dit weekend met 1,848 miljoen nog meer op.

De film resumeert de trilogie met een grote veldslag om een verloren dwergenschat. Martin Freeman en Richard Armitage keren terug als hobbit Bilbo en dwergenkoning Thorin Oakenshield. Een bezoek om niet te vergeten, zo concludeerde HP/De Tijd vorige week.

Niettemin wist Gooische Vrouwen 2 een ruime anderhalf miljoen euro op te brengen, waarmee het ‘slechts’ een 200.000 euro achterblijft op de opbrengst van vorig weekend. The Hunger Games: Mockinjay – Part 1 zakt naar een derde plaats in de toptien, en levert bijna 40 procent in. Ook het ruimteavontuur Interstellar en de komedie Pak van Mijn Hart leveren grofweg de helft in van hun voorgaande weekendopbrengst.

Opvallend (maar niet verrassend, gezien de tijd van het jaar) is dat dit weekend een uiterst succesvolle was voor het bioscoopwezen. Er werd ruim vijf miljoen euro verdiend, een miljoen meer dan vorig weekend.

Bioscooptoptien
1 (-) The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2 (1) Gooische Vrouwen 2
3 (2) The Hunger Games: Mockingjay – Part 1
4 (3) Penguins of Madagascar
5 (6) Mees Kees op de Planken
6 (4) Instellar
7 (5) Pak van Mijn Hart
8 (7) Horrible Bosses 2
9 (8) Samba
10 (9) John Wick

Bron: Nederlandse Film Distributeurs