Spring naar de content

‘Beloningsgen’ doet rokers meer roken, en niet-rokers meer eten

Uit eerder onderzoek van het Nederlands Tweelingen Register was al gebleken dat het aantal sigaretten dat rokers opsteken voor een deel genetisch bepaald is. Uit nieuw onderzoek blijkt nu dat de variant in het nicotine-receptorgen die daarvoor  verantwoordelijk is, bij mensen die nooit gerookt hebben voor een hoger lichaamsgewicht zorgt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: EOS Wetenschap

Volgens de onderzoekers speelt de bewuste genvariant wellicht een rol bij het gevoel van beloning. Waar rokers met de genvariant voldoening halen uit een sigaret, krijgen niet-rokers datzelfde gevoel uit het eten van een lekker hapje. Dus net zoals rokers door het gen gevoeliger zijn voor de effecten van nicotine waardoor ze moeilijker sigaretten kunnen laten liggen, zijn niet-rokers door het gen gevoeliger voor de effecten van voedsel waardoor ze meer moeite hebben om eten te laten staan.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Opvallend was nog dat de genvariant zorgt voor een lager BMI bij rokers. “Rokers die deze genvariant hebben, roken gemiddeld meer sigaretten dan rokers die de genvariant niet hebben,” vertelt onderzoekster Jacqueline Vink. “Mogelijk halen deze rokers hun gevoel voor beloning uit de sigaretten en hebben ze daardoor minder behoefte om te snoepen.”

Onderwerpen