Spring naar de content

Bruin vet voorkomt obesitas

Bruin vetweefsel stimuleren helpt tegen obesitas en alle ziektes die daarmee verband houden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: EOS Wetenschap

In tegenstelling tot wit vetweefsel, dat vetten opslaat in het lichaam, verbrandt bruin vetweefsel vetzuren en glucose om lichaamswarmte voort te brengen. Uit eerder onderzoek was al duidelijk dat obese mensen minder bruin vetweefsel hebben en dat de activiteit ervan afneemt met de jaren, al was het tot nu toe onduidelijk waarom dat zo was.

Canadese onderzoekers lichten nu een tipje van de sluier op. Ze ontdekten dat perifeer serotonine – een hormoon dat in het bloed circuleert – de activiteit van bruin vetweefsel verlaagt en de vetverbranding op een lager pitje zet. En dat bruin vetweefsel actiever wordt als dat hormoon wordt geblokkeerd.

Dat kan door tryptofaan hydroxylase (Tph1), het enzym dat het grootste deel van het perifeer serotonine in het lichaam produceert, genetisch te verwijderen of het te onderdrukken. Muizen waarbij dat was gedaan, werden niet obees, zelfs niet als ze op een vetrijk dieet werden gezet, doordat hun bruin vetweefsel actiever werd en meer calorieën verbrandde.

Volgens de onderzoekers zou dit kunnen betekenen dat het blokkeren van Tph1 een zeer effectief middel is om obesitas te bestrijden, en meteen ook alle ziektes die daarmee verband houden, zoals diabetes en leververvetting. Temeer omdat het blokkeren van het perifeer serotoninegehalte geen effect lijkt te hebben op de werking van de hersenen en het centrale zenuwstelsel, wat wel het geval was bij eerdere eetlustremmers en leidde tot een verhoogd risico op hartproblemen, depressie en zelfmoord.

Onderwerpen