Spring naar de content

Australië verbiedt zonnebank om huidkanker tegen te gaan

‘Gelukkig’ is het momenteel op de meeste plaatsen in Australië warm en zonnig, en heeft het land genoeg stranden om een handdoekje uit te rollen of ligbedje te installeren. Australiërs die het nieuwe jaar met een lekker kleurtje op gezicht en lichaam willen beginnen, mogen namelijk geen gebruik meer maken van de zonnebank.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Carlijn Teeven

Per 1 januari is zonnebanken in een groot deel van het land verboden. Althans: gebruik maken van een commerciële zonnebank. Met de maatregel wil de regering de strijd tegen huidkanker aangaan. Australië is hiermee het tweede land ter wereld, na Brazilië, dat de zonnebank in de ban doet. Eigenaren van zonnestudio’s zouden worden uitgekocht voor zo’n 1000 euro per zonnebank. De vraag is nu natuurlijk of mensen massaal een bank voor thuis gaan aanschaffen.

Vooralsnog geldt het verbod in de deelstaten Nieuw-Zuid-Wales, Victoria, Zuid-Australië, Tasmanië, Queensland en Australisch Hoofdstedelijk Territorium. Ook in West-Australië mag men binnenkort niet meer onder de zonnebank, maar wanneer precies is nog onduidelijk. In het Noorden zijn überhaupt geen commerciële zonnestudio’s.

2 op 3
Twee op de drie Australiërs zouden volgens de Australische kankerbestrijding vóór hun zeventigste met huidkanker te maken krijgen. Dat percentage is veel hoger dan in bijvoorbeeld de VS of Verenigd Koninkrijk. In het jaar 2011 stierven meer dan tweeduizend Aussies aan de ziekte, die over het algemeen relatief goed te behandelen is.

Regelmatig zonnebanken zou de kans op melanoom – de meest voorkomende vorm van huidkanker – met 41 procent doen toenemen onder achttien- tot 38-jarigen.

Nederland
In Nederland worden jaarlijks zo’n 40.000 mensen met de ziekte geconfronteerd. Vorig jaar overleden achthonderd Nederlanders aan de gevolgen van huidkanker. Dat is een verdubbeling ten opzichte van tien jaar geleden.