Spring naar de content

Jojanneke van den Berge: ‘Massale verontwaardiging ontbreekt over misstanden in de prostitutie’

Het had een professionele hoax kunnen zijn om aandacht te vragen voor haar nieuwe programma dat ze voor de Evangelische Omroep maakte: het EO-clubblad Visie photoshopte het decolleté van Jojanneke van den Berge van de cover. ‘Decolleté-gate’ was geboren en de aandacht gevestigd op Jojanneke in de prostitutie en (de borsten van) Van den Berge.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Edwin van Sas

Nog even over dat decolleté. Dat was dus echt geen grap?
“Absoluut niet, al was het uiteindelijk best grappig; wij waren net zo verrast als jij. De redactie van Visie heeft dezelfde persfoto’s gekregen als iedereen. Hoewel het volgens ons allemaal heel beschaafd was, zijn zij blijkbaar tot een ander oordeel gekomen.“

Trouw wijdde al een artikel aan de vraag of je wel bij de EO past. Any comment?
“Dit programma is op projectbasis gemaakt, ik ben dus niet in dienst van de EO. Wij vonden elkaar helemaal in het onderwerp prostitutie en de vragen die we daaromtrent hadden. Ik heb vooraf als voorwaarde gesteld dat ik alles kon vragen, zonder vooropgezette ideeën, of bepaalde uitkomsten. Dat was geen enkel probleem. Anders was ik de serie ook niet gestart.”

Daarover gesproken, ook prostituees mengen zich in de discussie. Jij zou vooringenomen zijn, een negatief beeld van het wereldje schetsen en jouw claim dat ‘70 procent van de vrouwen in de raamprostitutie onder een vorm van dwang werkt’ zou je niet hard kunnen maken.
“Totale onzin. Ik heb me in het verleden alleen negatief uitgelaten over gedwongen prostitutie. Daar kan niemand voor zijn, lijkt me. We maken dit programma met een uitgebreide researchredactie en zijn dus zeker niet over een nacht ijs gegaan. Bij ons wordt er juist niet gesproken óver prostituees, maar mét prostituees. In die twee jaar hebben we tientallen van hen gesproken, hebben we hun vertrouwen gewonnen zodat zij hun verhaal willen doen in de documentaire.
“Ik ontken ook niet dat er happy hookers zijn, maar het wordt vaak gebagatelliseerd wat er misgaat in de seksindustrie. Het gaat over mensenlevens, over vrouwen die ernstig lijden, hier in Nederland. We lijken nog altijd oogkleppen op te hebben, op dat gebied.
En over die cijfers: die komen van Warner ten Kate, landelijk officier van justitie mensenhandel/mensensmokkel. Bekijk vooral aflevering twee, waarin ik er uitgebreid met hem over spreek.”

De ophef richt zich nu vooral op jouw borsten. Waar hoop je dat de mensen het over hebben nadat ze het programma bekeken hebben?
“De problematiek is niet nieuw en er is ook aandacht voor in bijvoorbeeld de politiek, maar de massale verontwaardiging ontbreekt. Ik hoop dat die loskomt na het zien van de documentaire.”

De eerste van vier afleveringen Jojanneke in de prostitutie wordt aanstaande dinsdag uitgezonden bij de EO op NPO 3 om 22.00 uur.
Lees ook het interview van Jojanneke van den Berge met multitalent Arjen Lubach in het dubbeldikke winternummer van HP/De Tijd, dat nu in de winkel ligt. Lees hem hier direct digitaal.