Spring naar de content

Spijt van dat boze berichtje? Deze app biedt uitkomst

Een foutje is snel gemaakt: u stuurt een privébericht aan de verkeerde persoon of hebt spijt van een ondoordachte opmerking – al dan niet in beschonken toestand verstuurd. WhatsApp en andere chatdiensten zijn onverbiddelijk, eens verstuurd blijft verstuurd. Strings, een nieuwe app, biedt soelaas. U kunt verstuurde berichten wissen, ook uit de inbox van de ontvanger.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Gerben Vlasveld

‘Untexting’, de orwelliaanse term die door de makers voor deze functie is bedacht, houdt in dat verstuurde berichten permanent worden gewist van uw eigen telefoon, van de telefoon van de ontvanger(s), en van de servers waarop Strings zijn data heeft staan. Omdat het onmogelijk is om zonder toestemming de in Strings gevoerde gesprekken te downloaden, is gewist ook echt gewist. De app is bovendien in staat om te detecteren of iemand een screenshot maakt van een bericht; in dat geval zal zijn of haar account worden gewist.

“Met alle privacy-issues die de bestaande chatapplicaties en e-mailproviders plagen, is het tijd voor een app die ons complete controle over onze gesprekken geeft,” aldus Edward Balassanian, een van de mannen achter de app.

Inderdaad stonden de gebruikersvoorwaarden van een dienst als WhatsApp, die vorig jaar is opgekocht door Facebook, eerder al ter discussie. Zo slaat de chatdienst uw gehele lijst met contactpersonen op, ook als het die contacten niet direct nodig heeft, iets dat in strijd is met het Nederlandse privacyrecht.

Maar ook Strings heeft toegang tot uw lijst met contactgegevens, leert ons een blik op de privacyvoorwaarden. Verschil met WhatsApp is dan weer dat Strings belooft om die toegang enkel en alleen te gebruiken om te zien of u de personen die een gesprek willen beginnen ook daadwerkelijk kent; als uw telefoonnummer niet in hun contactlijst voorkomt kan er namelijk geen contact tot stand komen.

Ook in andere opzichten komen de gebruikersvoorwaarden van Strings privacyvriendelijk over. Zo kunt u indien gewenst al uw gebruikersgegevens laten wissen, en belooft het bedrijf uw persoonlijke informatie niet te delen met andere partijen.

Strings is gratis te downloaden in de iOS store. Het is niet bekend wanneer er een Android-versie komt.

Onderwerpen