Spring naar de content

Stevige kritiek op eerste Jinek: ‘pitbull, geen chemie, inhoud geen vereiste’

Jeroen Pauw is met vakantie. En hoewel hij niet mét Eva Jinek een dagelijkse talkshow wil presenteren, vindt hij het kennelijk prima dat zijn protegé hem vervangt tijdens zijn pau(w)ze. Vervangen is niet helemaal het juiste woord, want Jinek ‘doet’ gewoon haar eigen programma JINEK elke avond. Normaal is de hoogblonde presentatrice alleen op zondag te zien, maar nu dus twee maanden lang elke doordeweekse avond. Gisteren trapte ze die reeks af. 875.000 mensen keken, kijkcijfertechnisch een prima start, maar de reacties zijn wisselend.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Annelies Beltman

PvdA-voorzitter Hans Spekman, televisiemaker, HP/De Tijd-journaliste Jojanneke van den Berge en presentatrice Yvon Jaspers schoven aan. Spekman kwam praten over de crisis bij de PvdA, Van den Berge over haar EO-documentaire over prostitutie en Jaspers uiteraard over dat eeuwigdurende succes van Boer Zoekt Vrouw (Jinek: “Heb je nog tips voor de PvdA, Yvon?”)

Nederlanders vinden altijd overal iets van. Dus ook over JINEK spuien we gemoedelijk vanaf de bank onze mening. Het commentaar van een paar beroepskijkers en vakgenoten:

‘Een krappe 7’
NRC Handelsblad-recensent Hans Beerekamp schrijft dat op elk gesprek iets kon worden aangemerkt. “Iedereen stond strak van de zenuwen.” Volgens Beerekamp loopt Jinek aan tegen het dilemma waar veel vrouwen mee kampen: “Het is het onmogelijke dilemma van de advocaat Erin Brockovich, in de gelijknamige film met Julia Roberts: knap of knap, maar niet allebei.” Zijn eindoordeel luidt: een krappe 7, hij houdt er vertrouwen in.

Weinig inhoud
“Elke ambitie om het nieuws van de dag te pakken was ineens weer ver te zoeken.” Beerekamps collega Jean-Pierre Geelen is in de Volkskrant veel negatiever. “Zelfbevestigende televisielogica, geen chemie tussen de gasten, de jongere en onnodig opgewonden toon van Jinek” – Geelen is niet mild. “Op de bank moest het vooral gezellig blijven. Inhoud geen vereiste.”

Pitbull
Op Radio 1 wordt tijdens het dagelijkse Mediaforum ook gesproken over JINEK. Pieter Klein (adjunct-hoofdredacteur RTL Nieuws) en Eric Noomen (hoofdredacteur Nieuwe Revu) fileren de eerste aflevering. Noomen noemt het direct ‘geen goede uitzending’. Volgens Klein speelde Jinek te veel tegenstander waar ze interviewer moest zijn. “Ze viel Spekman als een pitbull aan.” Aan het eind van het programma maakte Yvon Jaspers de volgende opmerking: “Eva, moet jij niet een programma gaan doen met zielige vrachtwagenchauffeurs, dan kun je je zachte kant ontwikkelen.” Volgens Noomen een heel terechte opmerking. “Ze moet rustig blijven, helder uitleggen wat ze wil.”

Klein vond dat Jinek beter moest nadenken tijdens het interview. “Op elke vraag die ze stelde, kwam een flutantwoord. Het leidde allemaal tot niets. Ergo: er is niet over nagedacht.”

Tot slot komt de bank nog ter sprake. Klein: “Comfort en gemak zijn belangrijk als je iemand wilt verleiden. Je moet uitstralen dat je wilt luisteren, dat je vindt dat iemand een belangrijk verhaal heeft. ‘Vertel eens wat je echt vindt en voelt.’ Daarvoor moet je niet opgepropt zitten op zo’n bank.”

Freek is wél trots 
En terwijl haar vriend en tv-bioloog Freek Vonk meldt trots te zijn op Eva, schrijft presentatrice Tineke de Nooij op Facebook dat ze de ‘verleidelijke Eva’ niet aankon en de tv maar heeft uitgezet.


Vanavond mag Eva Jinek opnieuw proberen de kritische tv-kijker te bekoren. Om 23.00 uur kunnen we kijken of ze zich iets heeft aangetrokken van alle kritiek.

Tot 2 maart wordt op het tijdstip van Pauw het programma JINEK uitgezonden. Elke werkdag op 23.00 uur op NPO1.