Spring naar de content

In China kunnen mannen ervaren hoe pijnlijk bevallen is

Wat doet meer pijn: in je ballen getrapt worden of bevallen van een kind? Het blijft een vraag waar we nooit echt antwoord op zullen krijgen omdat beide pijnen door een ander geslacht worden ervaren. Of is er toch een mogelijkheid? In een kraamkliniek in China kunnen vaders zich inschrijven voor een speciaal kamp waar ze de kans krijgen pijn van een bevalling te ervaren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Annelies Beltman

Het kamp, toepasselijk ‘Pain Experience Camp’ genoemd, is opgericht omdat zwangere vrouwen klaagden over het gebrek aan inlevingsvermogen bij hun partners. Dat gebrek aan empathie komt waarschijnlijk voort uit de Chinese cultuur: mannen zijn minder betrokken bij de zwangerschap dan Amerikaanse of Europese mannen.

desktop-1419611674

De pijnervaring werkt als volgt: de mannen krijgen speciale kussentjes op hun buik, waarmee ze elektrische schokken toegediend krijgen. In totaal krijgen ze tien schokken, die qua pijn starten bij 1 en eindigen bij 10. Een sessie duurt ongeveer vijf minuten. Volgens de verpleegsters lijkt het dan ook niet echt op een bevalling: die duurt vaak uren. Desondanks heeft het wel resultaat. Vrouwen wiens man mee hebben gedaan aan het experiment zeggen dat ze veel meer betrokken zijn en meer begrip hebben.

In november opende het kamp haar deuren, sindsdien hebben zich al 300 mannen gemeld.

Onderwerpen