Spring naar de content

Hangjongeren relaxen op 350 meter hoog

Hoe relaxt is iemand die een hoge berg beklimt? De Amerikanen Tommy Caldwell en Kevin Jorgeson drinken gewoon koffie, zitten op internet en eten sandwiches – vanuit een hangende tent die aan een van de moeilijkste klims ooit hangt, de ‘dawn wall’ route van de El Capitan.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Rowie van der Vliet

De mannen doen een poging om de berg met handen en voeten te beklimmen. Het touw om hun middel wordt alleen gebruikt om een val te stoppen. De Dawn Wall is een beruchte klimroute op de berg El Capitan, en staat erom bekend zo steil te zijn dat er bijna geen rots of richeltje is om aan vast te klampen. Tom Evans, die de in Californië liggende berg eerder beklom, noemt het de klim van de eeuw die de jongens uitvoeren. Hij beklom de 914,4 meter hoge berg weliswaar als eerste, maar durfde de route die de ‘hangjongeren’ nemen niet aan.

Tussen het klimmen door is het tijd om te rusten. Dat gebeurt in hangende tenten die aan de rotswand vastzitten. Inmiddels is dag acht gepasseerd en naderen de klimmers de helft van de klim. Ze hebben nog zo’n 560 meter te gaan.

Bovendien is de poging een klim van deze eeuw. Vanuit hun tent zijn de mannen druk bezig met het plaatsen van selfies en eetfoto’s op Instagram, of gooien ze hun belevenissen van 350 meter hoog op Twitter en Facebook. Ook is er tijd voor een korte videoblog op YouTube.

Onderwerpen