Spring naar de content

Terugkijken: de genuanceerde reactie van Charb na eerdere moslimaanslag op Charlie Hebdo

Een laffe terreurdaad, noemt onze eigen premier het. De Britse premier David Cameron sprak van misselijkmakende moorden, en de Franse president François Hollande twijfelt er niet aan: de schietpartij die vanochtend plaatsvond in Parijs was een terroristische aanslag. De Duitse Bondskanselier Angela Merkel noemt het een aanslag op de vrijheid van meningsuiting.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Kevin van Vliet

Woensdagochtend voor het middaguur vielen gewapende gemaskerde mannen het hoofdkantoor van het satirische Franse weekblad Charlie Hebdo binnen en openden het vuur op de redactie. Naar verluidt zijn er twaalf doden gevallen. Volgens de Franse politie is hoofdredacteur Charb (een pseudoniem van Stéphane Carbonnier) een van de doden.

In november 2011 was Charlie Hebdo ook al eens het doelwit van een aanslag. Het kantoor raakte zwaar beschadigd toen het werd bekogeld met een brandbom na de aankondigen van een speciale uitgave onder de titel Charia Hebdo (hier is een pdf daarvan te lezen). De profeet Mohammed zou daarin optreden als gasthoofdredacteur. Bekijkt u hier wat Charb destijds te zeggen had over dreiging van moslimextremisten.