Spring naar de content

Opvallend: Zuid-Koreaanse wiskundeleraar is superster

Het is niet de alledaagse bezigheid voor een wiskundeleraar: een duet opnemen met een populaire zangeres (zie onderaan het bericht) en landelijke reclame maken voor een drankje. Toch is het normaal voor de Zuid-Koreaansa docent Cha Kil-yong. Hij is een heuse superster in zijn thuisland.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Rowie van der Vliet

Een wiskundeleraar staat over het algemeen bekend als de man die altijd dezelfde, door zijn vrouw gekochte, trui aan heeft. Bij voorkeur een oudere man die tegen zijn pensioen aan hinkelt. Dat staat in schril contrast met Cha, die in dure designerkleding lesgeeft die alleen in zijn wijk Gangnam – het Gooi van Zuid-Korea, bekend uit een nummer van PSY – verkrijgbaar is.

cha kil-yong 2
Met thumbnails als deze probeert de docent zijn leerlingen naar filmpjes te trekken

 

Die kleding kan Cha zich met een loon van een paar miljoen euro per jaar makkelijk veroorloven. Hij verdient dit (natuurlijk) niet door les te geven in een middelbare school, maar via het door hem gecreëerde online wiskundeplatform, wat een ongekend succes in het prestatiegerichte Zuid-Korea en waar zelfmoord de grootste doodsoorzaak van het land is. Een goede opleiding wordt gezien als noodzaak. Kleuters moeten al leren tekenen in de crème de la crème van de crèches in de buurt.

cha kil-yong 3
Cha Kil-Yong houdt de aandacht vast door af en toe iets geks op zijn hoofd te zetten

 

Het ultieme doel is in het buitenland te studeren aan Harvard en om hier aan te voldoen nemen veel studenten -ja, uit eigen wil- bijles. De online wiskundelessen van Cha lijken soms op sketches waarin hij de aandacht probeert vast te houden met een gouden gilletje, een batmanmasker of vossenmuts. Het lijkt te werken, ongeveer 300.000 tieners betalen zo’n €32,- voor 20 uur aan lesmateriaal. Hoeveel Cha precies verdient geeft hij liever niet prijs maar bovenstaande gegevens wijzen in de richting van een kleine 10 miljoen euro.

Beeld: The Independant en SEVENEDU