Spring naar de content

Mijn autistische Rijksoverheid aka energielabel

Vandaag ontving ik een brief van de Rijksoverheid in een indrukwekkende A4-envelop. Vol verwachting maakte ik ‘m open en hij bleek een cadeau te bevatten: ik kreeg een voorlopig energielabel. En met mij, geloof ik, nog zo’n 5,5 miljoen huiseigenaren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Mijn label is vooralsnog ‘G’, slechter bestaat niet.

Hoe mijn Rijksoverheid dat heeft vastgesteld, geen idee. Ik woon in een 8 jaar geleden van top tot teen gerenoveerd pand dat direct daarna tot gemeentelijk monument werd gebombardeerd. Ik wil maar zeggen: mijn gemeente weet precies welk glas erin ging, welke isolatie werd gebruikt. Maar een gemeente zal wel niet hetzelfde zijn als mijn Rijksoverheid. De actuele bouwkundige staat lijkt in elk geval niet in aanmerking te zijn genomen om die ‘G’ toe te kennen.

Misschien hebben ze naar mijn energierekening gekeken. Zou dat zo zijn dan komt als eerste vraag op of ze dat wel mogen, mij is geen toestemming gevraagd. Maar mijn energierekening is best hoog. Mag je daaruit concluderen dat mijn woning slecht geïsoleerd is? Denk ik niet want eerst moet je weten hoe intensief het gebruik is. Mijn vrouw en ik zijn beide ZZP-er en werken grotendeels vanuit huis. Veel computers en ander elektronisch stroomvretend gedoe. Idem voor mijn twee studerende zonen. Om die redenen staat de CV bij ons alleen ‘s-nachts op een laag pitje. Ik bedoel maar: met de stand van mijn woning heeft het allemaal niks te maken.

Nu is het goede nieuws dat ik mijn voorlopige energielabel kan verbeteren. Daarvoor moet ik inloggen op een URL die in die brief staat en die als eerste resultaat een digitale bommelding oplevert:

‘Dit is een onbeveiligde verbinding, wilt u doorgaan?’

Nu weet ik genoeg van ICT om door te hebben dat dit blunder nummer één is van de whizkids in politiek Den Haag. Geen geldig certificaat op de server van de Rijksoverheid.

Nadat ik heb verklaard dat ik deze server bij wijze van uitzondering vertrouw – waarom eigenlijk? – krijg ik de mededeling, echt waar:

Er is iets fout gegaan. Onze excuses daarvoor. Neem contact op met uw technisch applicatiebeheerder wanneer deze fout blijft optreden. Bedankt voor uw medewerking.

5,5 miljoen gezinnen ontvangen vandaag een brief, ik veronderstel dat ze allemaal op hun ziel zijn getrapt met de vaststelling van hun voorlopig energielabel.

Of ze allemaal over een Digi-ID beschikken – die heb je nodig om in te loggen – is vraag nummer 1.

Of ze zich afvragen waar die vaststelling van dat label op is gebaseerd is vraag nummer 2.

Of ze weten of ze een onbeveiligde verbinding met de server van de Rijksoverheid kunnen vertrouwen is vraag nummer 3.

Of ze weten wat een technisch applicatiebeheerder is is vraag nummer 4.

Hoe je in het je hoofd kunt halen om 5,5 miljoen brieven tegelijk te versturen die waarschijnlijk allemaal deze 4 vragen oproepen is vraag nummer 5.

En dat je zaken digitaal en anderszins niet voor elkaar hebt, nou ja, dat is natuurlijk geen vraag.