Spring naar de content

Deze man heeft de nieuwe cover van Charlie Hebdo getekend

Morgen verschijnt de nieuwe editie van Charlie Hebdo. Het is het eerste magazine na de aanslag op de redactie in Parijs, waarbij 12 mensen omkwamen. Op de cover staat een afbeelding van de profeet Mohammed met een traan, en een bordje in zijn handen: ‘Je suis Charlie’. De cartoon is gemaakt door cartoonist Luz, die aan de aanslag ontsnapte.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jesse Voorn

‘Tout est pardonné’: ‘Alles is vergeven’. Ook dat staat morgen op de cover van het satorische weekblad. De redactie presenteerde het blad vanmiddag. Drie miljoen exemplaren zullen er morgen verschijnen, in plaats van de eerder beoogde miljoen. 500 stuks komen naar ons land toe. De cover is gemaakt door de Franse cartoonist Renald Luzier, beter bekend onder zijn pseudoniem Luz. Het werken aan deze nieuwe cover en het blad heeft hem en zijn collega’s geholpen bij het verwerken van de aanslag. “We proberen een magazine samen te stellen en vinden daarin wat kalmte en inspiratie, maar het is niet makkelijk,” zegt Luzier.

luz640

(presentatie nieuwe editie Charlie Hebdo, met Luz in het midden)

Luzier overleefde de aanslag, omdat hij die dag te laat op zijn werk kwam. De dag ervoor had hij zijn verjaardag gevierd, waardoor hij zich een half uur verslapen had. Hij arriveerde op de redactie voor een vergadering, net nadat de daders vertrokken waren. Als eerste bracht hij het nieuws van de aanslag naar buiten.

Luz werkt al meer dan twintig jaar bij Charlie Hebdo. Hij werd op 7 januari 1972 geboren in de Franse stad Tours. Ooit studeerde hij rechten, maar hij kwam er snel achter dat daar niet zijn ambitie lag. Die lag meer bij het schrijven en tekenen. Hij komt er snel achter dat hij daarvoor naar Parijs moet, wat hij ook doet. In de Franse hoofdstad gaat hij aan de slag bij het satirische magazine La Grosse Bertha, waarvoor hij zowel schrijft als tekent. Daar ontmoet hij ook gelijkgestemden, met wie hij in 1992 Charlie Hebdo opricht. Ondertussen tekent hij voor wat losse andere media, zoals als ‘Magic’ en ‘Fluide Glacial’ en tekent hij voor de band Polémix et La Voix Off, die politieke satire op muziek zetten.

luz2640

(Luz, die ook meeliep met de mars in Parijs)

Daarnaast is hij in het Parijse nachtleven actief als dj. Hij tekende ook over de dingen die hij daar mee maakte en gaf die zelf uit in zijn fanzine Claudiquant sur le dancefloor. Luzie heeft namelijk een enorme passie voor muziek. Daardoor komt hij ook in contact met het muziekblad Les Inrockuptibles, waarvoor hij na de aanslag een zeer emotioneel interview gaf.

Hij heeft al een aantal covers op zijn naam staan. Hij was ook degene die met een cartoon reageerde op de aanslag op de redactie van het blad, in 2011. Luz reageerde toen met een Charlie Hebdo kunstenaar die een moslim man zoent, in een directe poging om met een cartoon terug te slaan in plaats van met wapens. Op die cover stond ‘L’Amour plus fort que la haine’ (liefde sterker is dan haat). En ook nu verzorgt hij weer de cover. Het is een zware taak, waar hij en de rest van Charlie Hebdo voor staan. “Alle ogen zijn op ons gericht, we zijn een symbool geworden, net als onze cartoons.”

cover640