Spring naar de content

Live zelfcensuur: Sky News weert Mohammed-cartoon tijdens uitzending

De angst zit er goed in. Weekblad Charlie Hebdo mag dan onbevreesd hebben gereageerd op de aanslag op hun eigen redactie, door de profeet Mohammed ongecensureerd op de cover van het nieuwe nummer af te beelden, maar dit betekent niet dat alle westerse collega’s zich nu solidair tonen. Gisteren haalde het Britse Sky News zelfs een oud Hebdo-medewerker van de buis toen zij zich hierover beklaagde en strijdlustig de cover liet zien.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Kevin van Vliet

Ook de Amerikaanse krant The New York Times en Engelstalige persbureau’s Reuters en Associated Press besloten de cover van de nieuwste Charlie Hebdo te weren. Toonaangevende Engelstalige kranten als The Guardian, The Washington Post en The Huffington Post schuwden de Mohammed-cartoon overigens niet, maar er is een zekere mate van zelfcensuur te bespeuren.

Gisteren interviewde Sky News de Franse journaliste Caroline Fourest, live in de uitzending. Fourest liet zich negatief uit over de Britse media, die hun journalistieke vrijheid zouden verloochenen door de profeet Mohammed niet af te beelden en daarmee de wens van een deel van de moslims zou honoreren. Dus wat deed Fourest? Ze nam het heft in eigen hand.