Spring naar de content

Deze Nederlandse film maakt kans op een Oscar (En het is niet Lucia de B.)

De een bijt zijn nagels af als een FIFA-meneer grabbelt in een ballenbak, de ander wanneer  de rayonhoofden hun koppen bij elkaar staan. Giet it oan, of giet it net oan?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Kevin van Vliet

De Nederlandse filmindustrie beleefde donderdagmiddag een soortgelijk moment van spanning, toen rond half vier Nederlandse tijd in Los Angeles de nominaties bekend werden gemaakt van de prestigieuze Academy Awards . En ja, we zitten er bij.

Een van de kanshebbers was het drama Lucia de B., over de onterechte veroordeling van de Haagse verpleegkundige Lucia de Berk (gespeeld door Ariane Schluter). De film heeft echter geen plekje gekregen tussen de vijf genomineerden voor de Oscar voor Beste Buitenlandse Film. De laatste keer dat een Nederlandse productie werd bekroond met deze Academy Award was in 1998. Het betrof Karakter, naar de gelijknamige roman van F. Bordewijk.

Cameraman Hoyte van Hoytema stond eveneens op de lijst van potentiële genomineerden, voor zijn werk in de science-fictionfilm Interstellar. Van Hoytema werkte samen met regisseur Christopher Nolan, en zijn werk werd positief ontvangen door critici. Helaas zal hem dit geen gouden beeldje voor Beste Cinematografie opleveren.

Nee, geen Lucia de B. en geen Interstellar. De titel die onze eer dit jaar zal moeten beschermen is de geanimeerde kortfilm A Single Life, van Joris Oprins. En meneer Oprins was blij, erg blij.

De grote kanshebbers van deze editie zijn Boyhood, Birdman, The Imitation Game en The Grand Budapest Hotel, alle drie vertegenwoordigd in meerdere categorieën, waaronder die van Beste Film. De uitreiking van de 87e Academy Awards vindt plaats op 22 februari.

Job, Joris & Marieke zaten gisteravond ook bij De Wereld Draait Door:

En een korte trailer van de inzending: