Spring naar de content

Paus: ‘Katholieken hoeven zich niet voort te planten als konijnen’

Vroeger kwam de pastoor of dominee bij pasgetrouwde stellen al snel vragen of het een beetje wilde lukken met de voortplanting. Een lichte druk was daarbij niet vreemd. Tegenwoordig ligt dat gelukkig wat genuanceerder, alhoewel de katholieke kerk in ieder geval nog behoorlijk tegen kunstmatige geboortebeperking is. Ook paus Franciscus blijft voor dat kerkelijke verbod op anticonceptiemiddelen, maar van hem hoeven katholieken zich niet ‘als konijnen’ voort te planten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jesse Voorn

Paus Franciscus deed zijn uitspraken in het vliegtuig tegenover een aantal journalisten, op de terugreis van zijn bezoek aan de Filippijnen. Daar sprak de kerkvorst met voormalige straatkinderen die door hun ouders in de steek waren gelaten. Op de Filippijnen neemt het aantal geboorten schrikbarend toe, reden voor de overheid om gratis anticonceptiemiddelen te verstrekken. Maar daar is de paus niet zo blij mee.

paus640

Franciscus houdt namelijk vast aan de kerkelijke leer die anticonceptiemiddelen verbiedt, en vindt dat er genoeg natuurlijke manieren zijn om zwangerschap te voorkomen. “Sommige mensen denken dat we ons, om goede katholieken te zijn, als konijnen moeten gedragen,” zei de paus. “Nee. Ouderschap draait om verantwoordelijkheid nemen. Dat is duidelijk,” zo concludeerde Franciscus.

De paus vindt verder dat niets of niemand mensen kan vertellen hoeveel kinderen ze moeten nemen. Volgens Franciscus adviseren experts gezinnen namelijk om drie kinderen te nemen. Hij vertelde daarbij over zijn ontmoeting met een vrouw die door middel van een keizersnede al zeven kinderen ter wereld had gebracht,en die voor de achtste keer zwanger wilde worden. De paus had de vrouw hierom berispt: ze had ‘God uitgedaagd en was onverantwoordelijk geweest’. Het volgen van de kerkelijke leer betekent niet dat ‘christenen het ene na het andere kind zouden moeten krijgen,‘ aldus de paus.

Franciscus heeft sinds zijn aantreden al een aantal opmerkelijke uitspraken gedaan, waarin hij brak met de tradities van het Vaticaan. Maar toch wijzen uitspraken als deze erop dat ook deze relatief vooruitstrevende paus nog behoorlijk wat conservatieve trekken heeft.