Spring naar de content

Glazenwassersmaffia kan voorlopig zijn gang blijven gaan

Glazenwassers zijn in bepaalde delen van Nederland, zoals Maarssen en de Amersfoortse wijk Vathorst, een soort maffia die concurrenten met geweld en bedreigingen de buurt uit werken. In de tweede uitzending van RamBam over dit onderwerp werd duidelijk dat de overheid daar niet al te veel aan doet.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sjoerd Hartholt

De bedreigingen zijn ernstig, en het geweld heeft als resultaat dat niemand het aandurft om glazenwassers in ‘hun’ wijk in de weg te zitten, aangezien die er niet voor terugdeinzen om ‘je van drie etages hoog naar beneden te trappen’ of ‘je voeten kapot te maken’. Van vrije marktwerking is dus niet bepaald sprake meer; de malafide glazenwassers kunnen zonder concurrentie hun gang gaan.

De burgemeester van Amersfoort, Lucas Bolsius, weigerde in eerste instantie met het televisieprogramma over het onderwerp in gesprek te gaan. Later reageerde hij alsnog, in een zelf opgenomen videoboodschap die in het programma te zien is. ‘Toen er sprake was van bedreiging en intimidatie heb ik gelijk gezegd: doe aangifte, want dan kan het Openbaar Ministerie zijn werk doen. Dat is wat mij betreft de manier om de zaak aan te pakken. Als er misstanden zijn in de wereld van de glazenwassers, pakken we dat landsbreed op.”

Volgens bronnen van het programma kan de politie weinig met de aangiften. De overheden lijken vooral zelf af te wachten wat het programma doet, voor er tot actie wordt overgegaan. Inmiddels heeft de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen bekendgemaakt aan NU.nl dat hij zich gaat inzetten voor de strijd tegen malafide glazenwassers. Heel concreet wordt dat echter niet.

“De burgemeester wil ervoor gaan, maar heeft aangiftes nodig,” zegt VVD-raadslid Queeny Rajkowski, die de mondelinge vragen stelde. “Ik las ook in veel reacties op internet: ‘Komen ze daar nu pas achter?’, maar juist die mensen moeten zich nu dus melden. We hebben bewijs nodig en de uitzending van RamBam alleen is niet genoeg.”

Onderwerpen