Spring naar de content

VI hoopte tevergeefs op terugkeer Johan Derksen

Elke vorm van samenwerking tussen het blad Voetbal International en het gelijknamige tv-programma van RTL 7 is inmiddels verbroken. Toch waren oud-hoofdredacteur Johan Derksen en het blad een tijdje geleden nog dicht bij een hereniging.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Sjoerd Hartholt

Voetbal International heeft het al een tijdje moeilijk met een dalend aantal abonnees, en probeerde het blad te redden door Johan Derksen terug te laten keren. Niet als hoofdredacteur, maar als directielid en columnist, zo schrijft het ADDerksen had er wel oren naar, mits hij vetorecht zou houden over de inhoud van het blad. “Ik heb geen trek in oeverloos geneuzel met mensen die van een journalistiek product de Donald Duck hebben gemaakt,” aldus Derksen. WPG Uitgevers-baas Koen Clement ging daarmee akkoord, zolang er ‘rondborstige dames in de society-spread’ zouden blijven figureren. Derksen had daar geen bezwaar tegen.

De huidige hoofdredacteuren Tom van Hulsen en Thijs van Veghel zagen echter weinig in het plan om De Snor terug te laten keren. De ergernissen aan het praatprogramma van Derksen, waarin hij zijn ongezouten mening geeft over het blad en de clubwatchers vaak belachelijk maakt, namen bij de redacteuren de afgelopen tijd toe, zo liet Van Hulsen de krant eerder weten.

“De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat er inmiddels het nodige is veranderd. Vooral als het gaat om de toon van het programma. RTL 7 trekt nog steeds honderdduizenden kijkers en de tv-bazen zien logischerwijs dan ook geen reden iets aan de formule te veranderen. Als VI-redactie hebben wij echter steeds vaker de behoefte ons te distantiëren van uitlatingen die in het programma worden gedaan.”

Derksen gaf eerder bij Jinek te kennen dat de breuk met VI hem geen pijn doet, hoewel hij hij er veertig jaar van zijn leven werkzaam is geweest. “Het is hypocriet, kinderachtig en een beetje flauw van de hoofdredactie. RTL heeft dit maanden geleden al besloten.”