Spring naar de content

Ilvy Njiokiktjien met boek over Nederlandse kneuterigheid genomineerd voor Zilveren Camera

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Fabienne Meijer
Vorig jaar won Ilvy Njiokiktjien als eerste vrouw ooit de Zilveren Camera, de belangrijkste fotojournalistieke prijs van ons land. Vervolgens ging ze op pad om verjaardagen vast te leggen: honderd in getal.
In anderhalf jaar tijd reed ze tienduizenden kilometers, kriskras door het land. Njiokiktjien had de eer om bij iemands eerste verjaardag te zijn, maar ook bij iemands laatste. Alle bijzondere momenten die ze op de gevoelige plaat heeft vastgelegd, heeft ze laten bundelen in het fotoboek Slagroomtaart en slingers – Nederland in 100 verjaardagen, dat een humoristisch, ontroerend en ontwapenend tijdsbeeld van Nederland schetst. Het geld voor de publicatie heeft ze verzameld via crowdfunding. Nu is het tijd voor de uitreiking van de Zilveren Camera 2014, en jawel, Njiokiktjien is alweer genomineerd. Met haar fotoboek, ditmaal. Een interview.
Wat is er voor u veranderd, na het winnen van de Zilveren Camera?
“Het winnen van de Zilveren Camera vorig jaar was erg bijzonder, ik was erg trots dat ik had gewonnen met een foto uit Zuid-Afrika, een land waar ik regelmatig ben geweest de afgelopen jaren voor mijn werk als fotojournalist. Doordat ik de Zilveren Camera won, ben ik afgelopen jaar vaak gevraagd om lezingen te geven en ik kreeg ook veel foto-opdrachten. Ik vond het voornamelijk een eer dat ik hem gewonnen heb.”
Had u na uw meest recente fotoserie over verjaardagen nog veel zin in het vieren van uw eigen verjaardag?
“Ik vier mijn verjaardag eigenlijk al een paar jaar niet. Dit jaar werd ik 30, een leeftijd om wel te vieren natuurlijk. Omdat ik inmiddels zo’n 130 verjaardagen had gefotografeerd en mijn verjaardag samenviel met de deadline van het boek, had ik geen tijd om het te vieren. Mijn vriend heeft toen een paar maanden later een surpriseparty georganiseerd, dat was geweldig! Op mijn eigen verjaardag was ik de verjaardag van een 93-jarige man aan het fotograferen, ook een erg leuke dag.”
Hoe moeilijk of makkelijk was het om via crowdfunding het geld voor de publicatie van het boek bij elkaar te krijgen?
“De crowdfunding voor het boek liep erg goed. Ik had natuurlijk geen idee, maar merkte al snel dat er echt vraag was naar het boek. Het is een tijdsdocument van ons land, iets wat voor verschillende generaties Nederlanders leuk is om te zien. Ik dacht eerst dat er via de crowdfunding de meeste boeken verkocht zouden worden aan vrienden en familie, maar dit was niet het geval. De boeken werden het meest verkocht aan mensen die ik helemaal niet ken. Dat vond ik leuk: hiermee is ook mijn gevoel ‘dit boek is voor iedereen’ bevestigd.”
U bent nu voor de tweede keer genomineerd voor de Zilveren Camera. Had u dat verwacht?
“Je kan eigenlijk weinig verwachten van je inzending voor zo’n prijs. Er doen zo ontzettend veel collega’s mee en zo veel zijn er goed. Ik had het natuurlijk wel gehoopt. Ik heb bijna twee jaar gewerkt aan Slagroomtaart en slingers. In mijn ogen geeft dit boek het meest complete beeld van hoe Nederland feest viert, en door te laten zien hoe een land feest viert, leer je veel over de inwoners. Nederlanders zijn sterren in groots denken, maar blijven in het echte leven bescheiden en soms best karig. Dat zie je in het boek terug, het heeft een hoge ‘kneuterigheidsfactor’, het ‘doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg’ straalt ervanaf. Ik heb mijn best gedaan een doorsnee van het land te maken en ik vind het goed gelukt is, daarom hoopte ik ook heel erg op een nominatie en ben er dus erg blij mee.”
Wat gaat u doen als u de prijs opnieuw wint? 
“Ik denk dat die kans klein is, volgens mij wordt hij eigenlijk nooit twee keer gewonnen door dezelfde persoon.”
Bent u alweer bezig met een nieuw project?
“Ik ben bezig met een serie over jongerengeneraties in Zuid-Afrika. Maar dat is een project dat de komende jaren nog loopt.”
De Zilveren Camera wordt 25 januari uitgereikt. Wilt u de genomineerde beelden bekijken? In het Fotomuseum in Den Haag zijn van 24 januari t/m 9 maart de genomineerde en winnende foto’s te zien.