Spring naar de content

Vier suggesties voor het International Rotterdam Film Festival

Filmliefhebbers kunnen dit weekend hun hart ophalen in Rotterdam: het International Rotterdam Film Festival is weer begonnen. Kunt u geen keuze maken uit het enorme aanbod? HP/De Tijd selecteert vier films die de moeite waard zijn.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Rowie van der Vliet

>Eden
Eden is een portret van twee decennia garage, een muziekstijl die Daft Punk op de kaart zette. De film vertelt het verhaal van Paul (Félix de Givry), die alles op alles zet om een succesvolle garage-dj te worden. Terwijl zijn kennissen van Daft Punk steeds meer succes boeken, raakt Paul steeds dieper in de problemen. Met een cocaïneverslaving, depressie en financiële problemen tot gevolg.
Regisseur Mia Hansen-Løve schetst een beeld van twintig jaar subcultuur in de Franse clubscene – met muziek van Daft Punk (bekend van onder andere Around The World en het recentere Lucky in samenwerking met Pharrell Williams). Perfect om de uitgaansavond mee te beginnen.

Eden draait onder andere op zaterdag 24 januari in De Doelen. Aanvang: 19.00 uur. Toegang: €11.

 

>The Tribe
Dat beelden soms meer zeggen dan woorden neemt regisseur Miroslav Slabosjpitsk wel erg letterlijk. Deze Oekraïense film over een doveninstituut in Kiev bevat geen enkele dialoog – zelfs de gebarentaal wordt niet uitgelegd. Er gebeuren verschrikkelijke dingen op de kostschool: uitbuiting, prostitutie en mishandeling. De stilte maakt die gebeurtenissen alleen nog maar aangrijpender. Let op: de maker gebruikt schokkende beelden om zijn kijk op een genadeloze maatschappij te geven, wat het tot een van de bijzonderste films van het festival maakt.

The Tribe draait onder andere op 24 januari in het Oude Luxor. Aanvang: 19.30. Toegang: €11.

> Gluckauf
Als Jeffrey ziet dat zijn criminele vader Lei zwaar in de schulden zit, aarzelt hij geen moment om hem te helpen. Altijd hebben ze op elkaar kunnen rekenen, wat er ook gebeurde. Deze keer heeft Jeffrey geen idee wat hem te wachten staat. Gluckauf vertelt het verhaal van een verstikkende vader-zoonrelatie. Regisseur Remy van Heugten gebruikte zijn jeugdherinneringen aan Heerlen als leidraad voor de film.
Deze film van Nederlandse bodem maakt kans op de Hivos Tiger Award, een prijs voor regisseurs die hun eerste of tweede film presenteren.

Gluckauf draait onder andere zondag 25 januari in het Oude Luxor. Aanvang: 13.00 uur. Toegang: €11.

 

>This Is My Land
In deze documentaire bezoekt Tamara Erde acht scholen op zowel Israëlische als Palestijnse bodem en legt ze op intrigerende wijze de verschillen tussen de geschiedenislessen vast. This Is My Land laat zien dat zelfs de allerjongsten er niet aan ontkomen verstrengeld te raken in een propagandaoorlog, en welke effecten dat op hen heeft.
Erde was zelf soldaat in het Israëlitische leger maar begon zich tijdens haar dienst vragen te zetten bij haar aangeleerde wereldbeeld.

This Is My Land wordt zowel op zaterdag 24 januari als zondag 25 januari vertoond. Op zaterdag vindt de vertoning om 15:30 uur plaats in Cinerama. De voorstelling van zondag is om 14:00 uur te zien in De LantarenVenster. Na afloop van deze screening zal de documentairemaakster in gesprek gaan over haar film.

Lees ook ons interview met Isabelle de Klein van het International Rotterdam Film Festival.