Spring naar de content

Fabian Fraikin: een kijkje achter de schermen van ‘de werkelijkheid’

HP/De Tijd Expo geeft jonge kunstenaars een podium om hun werk te tonen. Waarom? Omdat er veel moois wordt gemaakt én om uw ogen te verwennen. Deze week: Fabian Fraikin uit Utrecht.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nick Muller

Fabian Fraikin (Leiden, 1994) is derdejaars student documentaire fotografie aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag.

Over zijn werk
“Beveiligingssystemen maken van onze huidige samenleving een waar Panoptican, ‘het oog dat alles ziet.’ Alleen in publieke ruimten in Nederland hangen al meer dan 200.000 camera’s die ons dag en nacht in de gaten houden, de camera’s op je werk, bij je huis nog niet eens meegerekend. Ook op het gebied van cyber security doet de overheid zijn best om de touwtjes in handen te hebben. ‘Het grote oor’ in het plaatsje Burum verzamelt alle draadloze data in Nederland. Ook een deel van het wereldwijd telefoonverkeer wordt daar onderschept. Zelfs de National Security Agency (NSA) heeft een satellietschotel op Nederlands grondgebied staan, waarvan we niet zeker weten welke data deze schotel ontvangt.”

“De Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) werkt aan middelen om Nederland nog beter te beveiligen tegen terrorisme en cyberdreigingen. Ook de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) speelt een belangrijke rol in het beschermen van ons land: ‘De NCTV draagt bij aan een veilig en stabiel Nederland door dreigingen te onderkennen en de weerbaarheid en bescherming van vitale belangen te versterken. Doel is het voorkomen en beperken van maatschappelijke ontwrichting.’
De privacy van u als individu is een onderwerp die aansluit op de invloed van de overheid op beveiligingsmaatregelen en de digitalisering van onze samenleving, dat steeds belangrijker wordt. De overheid wil grip op de situaties hebben en waar nodig kunnen in kunnen grijpen. De moderne overheidsgebouwen zijn dan ook niets meer dan machtige apparaten die nodig zijn om een vacuüm te creëren waarin politici, burgers en wereldleiders zich kunnen voortbewegen. Maar hoe beïnvloeden al deze maatregelen ons land? De tijdelijke maatregelen in publieke ruimtes rondom de Nuclear Security Summit in Den Haag maken duidelijk dat de technologie de basis zijn van het hedendaagse leven en geeft ons de kans om als buitenstaander een kijkje achter de schermen te nemen van ‘de werkelijkheid’.”

“De manier van werken die ik heb is heel observerend. Ik ben erg geïnteresseerd in hoe wij als mensen naar beeld kijken en hoe we dat interpreteren. Het liefste probeer ik te spelen met deze beeldtaal. Ik vind het beangstigend hoe de politiek door middel van veiligheidsmaatregelen de macht krijgt over een publieke ruimte. Ik wil namelijk zien wie erachter zitten, naar binnen kijken en weten wat er zich afspeelt in de gebouwen. En dat kan dat niet meer.”

Meer werk van Fabian Fraikin vindt u hier.

Military Colonne
Military Colonne (1)

 

Military Colonne_1
Military Colonne (2)

 

Nuclear Security Summit
Nuclear Security Summit (1)

 

Nuclear Security Summit_4
Nuclear Security Summit (2)

 

Nuclear Security Summit-3
Nuclear Security Summit (3)

 

The General Intelligence and Security of the Netherlands
The General Intelligence and Security of the Netherlands (1)

 

The General Intelligence and Security of the Netherlands.2
The General Intelligence and Security of the Netherlands (2)

 

The General Intelligence and Security of the Netherlands
The General Intelligence and Security of the Netherlands (3)

 

United Nations Detention Unit
United Nations Detention Unit

 

Ben je een jonge kunstenaar (student of pas afgestudeerd) en heb je tien kunstwerken die je in Expo wilt tonen? Neem contact met ons op.

Onderwerpen